Belastingsaangifte - Vooraf door de fiscus ingevulde aangiftes - Criteria - Overleg met het middenveld
belasting van natuurlijke personen
belastingaangifte
25/3/2011 | Verzending vraag |
6/6/2011 | Antwoord |
De media melden dat de fiscus voor 724 156 Belgische gezinnen zelf de belastingsbrief zal invullen. Deze maatregel beoogt blijkbaar het ontzien van categorieën die het erg moeilijk hebben met het invullen van deze nog steeds onverantwoord complexe documenten, terwijl de fiscus vanzelfsprekend over alle noodzakelijke gegevens hiertoe beschikt.
Dit initiatief verdient veel appreciatie, men kan zich terecht de vraag stellen waarom dit niet eerder gebeurde, maar wekt ook een aantal concrete vragen.
1) Bevestigt de geachte minister dit bericht en het cijfer van 724 156 Belgische gezinnen? Met welke timing wordt deze aanpak geconcretiseerd?
2) Op welke wijze worden deze gezinnen geselecteerd? Aan welke criteria moet een gezin voldoen om te worden vrijgesteld van het invullen van de eigen belastingsbrief? Wie bepaalde deze criteria en op welke afwegingen steunen ze? Zijn ze voldoende duidelijk, helder? Creëren ze geen schemerzones die aanleiding kunnen zijn voor problemen, niet in het minst voor de burgers?
3) Op welke wijze en wanneer zullen de gezinnen die binnen deze maatregel vallen hierover worden geïnformeerd?
4) Pleegde hij met betrekking tot. deze maatregel overleg met het gespecialiseerde middenveld, bijvoorbeeld met verenigingen waar armen het woord nemen, ouderenadviesraden, …? Zo ja, hoe hield hij rekening met deze adviezen? Zo niet, hoe verklaart hij dit manco?
1. Het cijfer van 724 156 gezinnen is inderdaad het correcte aantal voorstellen van vereenvoudigde aangifte die verstuurd zullen worden. Dat gebeurt sinds begin mei 2011.
2. De voorwaarden voor de selectie van de personen die in aanmerking komen voor het ontvangen van een voorstel van vereenvoudigde aangifte zijn bepaald in art. 178, §§ 1 en 2 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het WIB 92. Op basis van het proefproject (4 646 voorstellen in aanslagjaar 2010) is vastgesteld dat maar 5 % van de doelgroep bijkomende informatie vroeg en 3,5 % van de verzonden voorstellen effectief werd gewijzigd.
3. Bij het voorstel van vereenvoudigde aangifte is een begeleidend schrijven gevoegd dat uitlegt hoe de mensen dienen te reageren indien dit nodig is.
4. In samenspraak met de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) en rekening houdend met de resultaten van het proefproject zijn de criteria voor de selectie van de doel-groep verfijnd en aangepast.