Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1627

van Inge Faes (N-VA) d.d. 4 maart 2011

aan de minister van Landsverdediging

Officiersopleiding - Kostprijs - Koninklijke Militaire School of officiers bijzondere werving

krijgsmacht
militair personeel
Koninklijke Militaire School

Chronologie

4/3/2011Verzending vraag
18/5/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1627 d.d. 4 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het grootste deel van de officieren in het Belgisch leger krijgt zijn vorming aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Deze universiteit voorziet hiervoor in twee vijfjarige masters, die de kandidaat-officieren moeten klaarstomen op een leidinggevende functie binnen het leger. Het is echter niet zo dat deze aspirant-officieren de nodige technische vaardigheden tijdens deze periode aan de KMS aangeleerd krijgen. Om deze vaardigheden aan te leren gaan de kandidaat-officieren na hun opleiding aan de KMS naar een wapenschool. Zodoende loopt de tijd tussen de aanwerving en het effectief uitoefenen van de job op tot meer dan vijf jaar.

Parallel met deze opleiding, rekruteert defensie ook personen met een master diploma voor een andere opleiding tot officier, de zogenaamde officier bijzondere werving. Deze hebben reeds een diploma en moeten dus niet naar de KMS gaan. Zij kunnen na een opleiding van ongeveer een jaar aan hun wapenschool beginnen. De tijd tussen aanwerving en het effectief uitoefenen van het beroep is bij deze categorie dus veel kleiner.

Om deze verschillen beter te kunnen onderzoeken, had ik graag volgende cijfers gekregen:

1) Wat is de kostprijs van het opleiden van een officier, dit vanaf zijn eerste jaar in de KMS tot in de eenheid? Hoeveel van dit budget werd er besteed aan loon, uitrusting, training en vorming?

2) Wat is de kostprijs van het opleiden van een officier aangeworven via de bijzondere werving, dit vanaf de aanwerving tot in de eenheid? Hoeveel van dit budget werd er besteed aan loon, uitrusting, training en vorming?

3) Hoelang blijft een officier komende uit de KMS in dienst, dit geordend per gender en taalrol?

4) Hoelang blijft een officier van de bijzondere werving in dienst, dit geordend per gender en taalrol?

Graag kreeg ik alle cijfers per jaar en dit sinds 2001.

Antwoord ontvangen op 18 mei 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1. De gedetailleerde cijfers met de kost per leerling zijn niet beschikbaar.

2. De officieren van de bijzondere werving krijgen hun militaire vorming in de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO). Hun gespecialiseerde professionele vorming wordt gegeven bij de verschillende departementen, dit afhankelijk van hun wapenkeuze. Het betreft hier kleine aantallen, zodat geen budgettaire gegevens beschikbaar zijn.

3. en 4. De officieren zijn verondersteld hun loopbaan te beëindigen op hun pensioengerechtigde leeftijd, welke graadafhankelijk is. Zij kunnen steeds een ontslag op eigen aanvraag indienen. Indien dit wordt toegestaan tijdens hun rendementsperiode, zijn zij ertoe gehouden een gedeelte van de kosten van de vorming terug te betalen, zoals bepaald in de wet van 16 maart 2000 betreffende het ontslag van bepaalde militairen en de verbreking van de dienstneming of wederdienstneming van bepaalde kandidaat-militairen, de vaststelling van de rendementsperiode en het terugvorderen door de Staat van een deel van de door de Staat gedragen kosten voor de vorming en van een gedeelte van de tijdens de vorming genoten wedden. De rendementsperiode bedraagt 1,5 keer de duur van de gevolgde vorming. Defensie maakt geen onderscheid op het vlak van het geslacht of van de taal.