Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) - Verlaging van het tarief voor de horeca - Terugverdieneffect
BTW-tarief
horecabedrijf
22/2/2011 | Verzending vraag |
4/5/2011 | Antwoord |
In 2010 verminderde de federale regering het tarief van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) voor restaurant- en cateringdiensten van 21 % naar 12 %, met uitzondering voor het verschaffen van dranken. Hij raamt de derving van ontvangsten als gevolg van deze maatregel in 2010 op 230 miljoen euro. Bij het zoeken naar positieve effecten hiervan blijft de geachte minister beperkt tot de vaststelling dat er een omzetstijging werd gerealiseerd van algemeen 4,48 % tot 5,84 % voor het specifieke segment waarop deze BTW-daling betrekking heeft. Daarop baseert hij zijn hypothese dat er zeker een financieel terugverdien effect wordt gerealiseerd. Over een positief effect op de tewerkstelling blijft hij het antwoord schuldig, behoudens nog een hypothese waarbij hij een omzetstijging koppelt aan een dito stijging van tewerkstelling. Toch wijzen de cijfers over het eerste kwartaal van 2010 op een compleet status quo.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) Op welk concreet moment zal de geachte minister over voldoende informatie beschikken om zowel een exacte financiële kosten - batenrekening als de effecten op de tewerkstelling ten gevolge van de maatregel van BTW-verlaging voor de horeca te communiceren? Kan hij waarborgen dat hij op dat moment een volledig en exact publiek rapport over de effecten van deze maatregel zal communiceren?
2) Hoe verhouden de effecten van deze maatregel zich voorlopig ten opzichte van de prognoses die hij hanteerde om deze BTW-verlaging te motiveren? Hij hanteert een optimistische hypothese, zowel qua terugverdieneffect als qua uitbreiding van de tewerkstelling. Waarop baseert hij deze hypotheses? Is hij overtuigd dat hij over voldoende empirisch materiaal beschikt om hypotheses te ontwikkelen of doet hij deze uitspraken vanuit een sterk voluntaristisch en politiek optimistische inspiratie?
De beste manier om te evalueren of en in welke mate de activiteit in de HORECA - sector heeft gereageerd op een discretionaire maatregel, in casu een BTW- tariefverlaging, is een blik werpen op de omzetevolutie. Deze evolutie kan bepaald worden aan de hand van de BTW- aangiften, ingediend tot heden. De onderstaande tabellen bundelen de gegevens ter zake. Het gaat daarbij om het eindverbruik gerealiseerd in de sector in kwestie.
In de eerste tabel vindt u een overzicht van het eindverbruik in de HORECA-sector per aangifte-periode voor de jaren 2009 - 2010. Hierbij zijn alle deelsectoren weerhouden, dus ook die van de gîtes, gastenkamers, jeugdherbergen e.d.
Uit deze gegevens blijkt dat de volledige sector een stevige groei laat optekenen van 5,93 procent over de periode 2009/2010. Deze groei is als een minimum te beschouwen gezien nog een aantal bedrijven laat-tijdige aangiften over het jaar 2010 zal indienen met dus een bijkomende omzetgroei tot gevolg. Pas eind 2011 staat de definitieve omzet voor 2010 vast.
Tabel 1: Eindverbruik horecasector per aangifteperiode - alle deelsectoren 2009 -2010. |
||||
|
2010 |
2009 |
||
|
12 % |
21 % |
12 % |
21 % |
Januari |
80.658.007,55 |
84.703.617,16 |
15.542,15 |
156.225.203,51 |
Februari |
85.062.762,02 |
80.020.033,70 |
16.476,07 |
148.942.679,39 |
Maart |
96.180.402,74 |
84.847.033,73 |
48.092,90 |
171.287.790,94 |
April |
94.419.703,44 |
84.512.527,42 |
13.225,30 |
171.055.880,30 |
Mei |
104.991.144,18 |
89.072.871,11 |
11.081,30 |
188.598.992,66 |
Juni |
106.629.393,79 |
91.879.938,25 |
3.335,53 |
181.064.660,30 |
Juli |
102.698.904,85 |
87.855.604,42 |
3.732,63 |
170.778.911,04 |
Augustus |
101.349.324,44 |
91.863.301,41 |
4.187,75 |
183.227.822,48 |
September |
108.269.957,12 |
90.879.566,83 |
6.135,97 |
182.801.594,72 |
Oktober |
113.182.538,31 |
95.346.813,87 |
7.628,04 |
207.655.170,71 |
November |
100.018.303,77 |
85.774.183,07 |
8.221,40 |
171.373.774,24 |
December |
102.066.479,61 |
92.506.627,99 |
291.520,31 |
183.536.207,75 |
1ste trimester |
323.104.080,72 |
478.079.299,06 |
221.318,05 |
754.357.762,85 |
2de trimester |
404.634.418,21 |
548.389.272,66 |
50.035,27 |
890.425.661,44 |
3de trimester |
410.126.231,39 |
551.174.693,63 |
125.259,63 |
891.027.378,51 |
4de trimester |
362.406.560,81 |
504.645.060,91 |
381.058,62 |
857.004.141,09 |
Totaal per tarief |
2.695.798.212,94 |
3.141.550.445,22 |
1.206.850,91 |
5.509.363.631,94 |
Totaal per jaar |
5.837.348.658,17 |
5.510.570.482,86 |
||
Groei 2010/2009 |
5,93% |
In de tweede tabel worden de in de eerste tabel geciteerde, ietwat speciale categorieën uitgesloten uit de vergelijking omdat deze niet echt de specifieke restaurants, hotels en cafés betreffen. Het gaat meer bepaald om de jeugdherbergen, gîtes, en dergelijke.
Uit onderstaand overzicht blijkt dat de omzetevolutie en de eruit voortvloeiende groeicoëfficiënten vrij dicht aanleunen bij de coëfficiënten uit de eerste tabel zij het dat de groei nog iets meer uitgesproken is, met name 6,20 procent. Ook hier geldt de vaststelling dat het gaat om voorlopige resultaten voor het jaar 2010, vermits laattijdig ingediende aangiften de omzet nog positief zullen beroeren.
Er blijkt dus dat de actuele groeicijfers in de HORECA-sector reeds duidelijk boven de groei van de globale, private consumptie uitkomen vermits deze laatste door het Federaal Planbureau voor het jaar 2010 op 3,85 procent is geraamd. Ook ten opzichte van de groei van het BBP (3,59 procent) scoort de HORECA-sector duidelijk beter en dat is in het verleden wel eens anders geweest. De reële cijfers tonen aan dat de HORECA- sector zich duidelijk heeft herpakt na een moeilijke periode in de jaren 2008-2009.
2009 - 2010 Tabel 2: Eindverbruik horecasector per aangifteperiode - alle deelsectoren exclusief jeugdherbergen, gastenkamers etc. |
||||
|
2010 |
2009 |
||
|
12 pct. |
21 pct. |
12 pct. |
21 pct. |
Januari |
80.061.896,52 |
81.159.973,97 |
15.536,92 |
152.551.009,42 |
Februari |
83.884.807,10 |
78.515.247,10 |
15.269,66 |
146.067.136,28 |
Maart |
94.433.930,08 |
81.971.716,27 |
48.061,41 |
167.344.023,66 |
April |
92.452.806,06 |
80.961.756,87 |
13.021,93 |
166.559.319,50 |
Mei |
102.758.326,56 |
85.283.373,47 |
10.781,37 |
176.848.841,70 |
Juni |
104.639.503,07 |
88.905.440,77 |
3.139,33 |
176.470.948,84 |
Juli |
100.433.404,95 |
84.507.225,87 |
3.153,22 |
163.990.144,07 |
Augustus |
98.856.171,67 |
88.055.075,70 |
3.769,28 |
176.549.377,37 |
September |
106.452.367,54 |
87.520.240,83 |
6.068,14 |
174.807.790,29 |
Oktober |
111.919.502,12 |
92.565.902,64 |
7.256,99 |
202.387.056,04 |
November |
98.172.469,05 |
82.859.807,13 |
8.202,59 |
167.130.807,89 |
December |
100.600.171,84 |
89.141.811,19 |
291.391,04 |
179.309.264,65 |
1ste trimester |
322.139.147,16 |
473.468.373,70 |
221.064,47 |
749.077.738,12 |
2de trimester |
402.929.312,71 |
541.328.761,15 |
47.893,56 |
879.198.902,16 |
3de trimester |
407.924.210,67 |
543.299.445,23 |
123.693,93 |
881.717.088,27 |
4detrimester |
361.227.848,52 |
498.382.177,40 |
378.090,82 |
850.028.059,28 |
Totaal per tarief |
2.668.885.875,62 |
3.077.926.329,29 |
1.196.394,66 |
5.410.037.507,55 |
Totaal per jaar |
5.746.812.204,90 |
5.411.233.902,20 |
||
Groei 2010/2009 |
6,20 % |
Bovendien dient opgemerkt dat de omzetstijging in de specifieke sector van de eetgelegenheden en hotels strictu sensu (dus exclusief de drinkgelegenheden) op jaarbasis zelfs 8,29% bedraagt. Het lijkt dan ook nogal evident dat deze omzetstijging een zeker terugverdieneffect sorteert op de negatieve budgettaire impact als gevolg van de BTW- tariefwijziging. Inderdaad, door de genomen maatregelen zijn heel wat bedrijven overeind gebleven, iets wat meestal uit het oog wordt verloren. Daarbij gaat het om de consolidatie van ondermeer arbeidsplaatsen, omzet, enzovoort. Het is goed de nadruk te leggen op het feit dat door bepaalde maatregelen ook de in het verleden bereikte resultaten kunnen geconsolideerd worden. Ook dat is een positief effect. Bovenop de bovenvermelde consolidatie wordt vastgesteld dat de in 2010 bereikte globale groei in de sector zelfs een heel stuk boven de groei van de algemene, private consumptie uitkomt, wat aantoont dat de sector op vlak van de omzet alvast goed heeft gescoord.
Wat nu specifiek de budgettaire kost betreft uitgaande van de maatregel om het verlaagd tarief van 12 procent in plaats van het normaal tarief van 21 procent toe te passen op de restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van dranken, dient aangestipt dat deze voor 2010 228,9 miljoen euro bedraagt (zie tabel 1) voor de globale sector. Worden enkel de hotels, restaurants en cafés beschouwd, dan blijkt uit de cijfers weerhouden in tabel 2 een budgettaire impact van 226,1 miljoen euro
Deze cijfers vallen lager uit dan de oorspronkelijk ingeschatte impact van 254,6 miljoen euro. De raming was dus aanvankelijk vrij voorzichtig opgemaakt.
Wat de werkgelegenheid betreft kunt u zich op het vlak van tewerkstelling rechtstreeks wenden tot de minister bevoegd voor Arbeid en tewerkstelling.