Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1388

van Claudia Niessen (Ecolo) d.d. 18 februari 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

De mogelijke betrokkenheid van Belgische politieagenten bij de schendingen van de mensenrechten aan de Grieks-Turkse grens

Frontex
buitengrens van de EU
Griekenland
Turkije
illegale migratie
controle van de migraties
politiek asiel
asielzoeker

Chronologie

18/2/2011Verzending vraag
21/3/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-301

Vraag nr. 5-1388 d.d. 18 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds de EU-lidstaten Italië, Griekenland, Cyprus en Malta de bescherming van hun kusten hebben versterkt in het kader van de strijd tegen illegale immigratie, is de immigratie via de zee met 72,5% gedaald.

Deze evolutie heeft echter uitsluitend de verplaatsing van die vluchtelingenstroom over het land tot gevolg. Bijgevolg werden in Evros, in het Grieks-Turkse grensgebied, in de periode januari-oktober 2010 niet minder dan 38.922 immigranten aangehouden. Dat is een stijging van 415 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Evros verzekert het agentschap Frontex de bewaking van de Europese buitengrenzen.

Er werden in het Grieks-Turkse grensgebied al meerdere schendingen van mensenrechten vastgesteld. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) bericht over schandelijke detentievoorwaarden in de vluchtelingenkampen. Ook Duitse Frontex-agenten getuigen daarvan en verklaren dat immigranten verschillende keren werden verdreven in de richting van mijnenvelden. Een Duitse politieagent voegt eraan toe dat de Griekse agenten het begrip “asiel” niet kennen en dat hem zou worden belet de gedetineerden aan de Griekse agenten over te dragen.

Er wordt geregeld kritiek geuit op de werkwijze van Frontex.

In de realiteit zou het geregeld het principe van niet-uitwijzing van asielaanvragers miskennen. Op welke wijze onderscheiden de grensbewakers tijdens hun operaties op zee of op het land asielaanvragers van andere vluchtelingen, teneinde hun de mogelijkheid te bieden asiel aan te vragen?

Het leven van de migranten zou bovendien geregeld in gevaar worden gebracht door de Frontex-operaties, die zelfs moorddadig zijn. Zo worden aan de Grieks-Turkse grens mensen naar mijnenvelden gedreven.

Tot slot verhindert de werkwijze van Frontex de aanwijzing van verantwoordelijkheden bij onaanvaardbare praktijken zoals ik net heb beschreven. Wij worden niet op de hoogte gebracht van acties die slecht verlopen, behalve wanneer een agent die geschokt is door de missie waaraan hij moet deelnemen, ervan wegvlucht. Er is ook geen specifiek reglement over de verantwoordelijkheid van de Staten of de individuele verantwoordelijkheden bij de slechte uitvoering van operaties die uitmonden in schendingen van de mensenrechten of het nodeloos in gevaar brengen van migranten.

Tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU werd gesproken over een gemeenschappelijk asielbeleid. Het is in die context absoluut noodzakelijk dat de EU haar verantwoordelijkheid opneemt, dat ze optreedt tegen die mishandelingen en dat ze de vandaag nog moeilijk in te schatten gevolgen zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

Daarom heb ik volgende vragen :

1) Wordt u ervan op de hoogte gebracht als Frontex-agenten betrokken zijn bij de mishandeling van vluchtelingen?

2) Maken Belgische politieagenten deel uit van de Frontex-opdracht in de Grieks-Turkse grenszone? Zo ja, om hoeveel agenten gaat het en waaruit bestaat hun opdracht?

3) Staat de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken in contact met de diensten van de andere EU-landen? Zijn er maatregelen genomen om die mishandelingen te verhinderen?

4) Wat is het standpunt van de Belgische regering met betrekking tot de bouw van een afsluiting op de grens tussen Griekenland en Turkije?

Antwoord ontvangen op 21 maart 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

Deze vragen behoren tot de bevoegdheid van mijn collega Staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid.

Ik verwijs naar zijn antwoord van 9 november 2010, op de mondelinge parlementaire vraag nr. 747 van de heer Volksvertegenwoordiger Theo Francken (CRIV 53 COM 027).

Voor het overige ben ik niet op de hoogte van de betrokkenheid van Frontex-agenten bij de mishandeling van vluchtelingen.