Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1207

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 8 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

De etikettering van voedingswaren

voedingsproduct
etiketteren
consumentenvoorlichting

Chronologie

8/2/2011Verzending vraag
5/7/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-211

Vraag nr. 5-1207 d.d. 8 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Europese Ministers van Gezondheid hebben beslist dat de etiketten op voedingswaren vanaf volgend jaar heel duidelijke informatie moeten bevatten over de bestanddelen en het aantal calorieën van een product. De gegevens moeten voldoende groot afgedrukt en goed leesbaar zijn.

Het akkoord moet nu nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Graag volgende vragen aan de minister:

· Kan u deze beslissing zeer concreet toelichten? Welke concrete initiatieven zullen worden genomen?

· Welke elementen moeten vermeld worden? Gaat dit enkel over verpakte voedingswaren, of zijn er ook beslissingen genomen betreffende niet-verpakte voedingswaren?

· Wanneer zal dit in België concreet in werking treden?

Antwoord ontvangen op 5 juli 2011 :

Een akkoord werd eind juni bereikt tussen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement met betrekking tot het voorstel Food Information to Consumers.

In verband met de voedingswaarde-etikettering, hebben de Raad en het Parlement gevolgd het voorstel van de Commissie om het verplicht te stellen. Sommige voedingsmiddelen zijn vrijgesteld, zoals onverwerkte producten, alcoholhoudende dranken of producten die niet bijdragen tot de levering van energie of voedingsstoffen zoals zout, specerijen, koffie en azijn. Deze verplichting geldt ook alleen voor voorverpakte levensmiddelen. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen, is de verplichte voedingswaarde-etikettering overgelaten aan het oordeel van de lidstaten.

De ter vermelden elementen zijn de energie en de gehalte aan vet, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Zij moeten worden uitgedrukt per 100 g of 100 ml. Eventueel kan de voedingswaarde-etikettering ook worden uitgedrukt per portie of het percentage van de referentie-innames. Bovendien, ter aanvulling, kunnen alternatieve vormen van expressie of presentatie van de voedingswaarde etikettering worden gebruikt, mits zij voldoen aan bepaalde criteria (niet misleidend zijn, te vergemakkelijken begrip van de consument ...).

Alle elementen moeten worden vermeld op dezelfde plaatst van de etikettering, maar sommige elementen (energie, vet, verzadigde vetzuren, suiker en zout) kunnen worden herhaald op de voorkant van de verpakking.

Voedingswaarde-etikettering zal echter verplicht worden alleen vijf jaar na de inwerkingtreding van de verordening om aan exploitanten toestaan - vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen - aan te passen aan deze nieuwe en belangrijke eis.