Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1145

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 februari 2011

aan de minister van Landsverdediging

Bestrijding van piraterij - Operatie Atalanta - Rol van de Belgische soldaten - Resultaten

piraterij
veiligheid op zee
Somalië
marine
extraterritoriale bevoegdheid
militaire missie van de EU

Chronologie

1/2/2011Verzending vraag
1/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1145 d.d. 1 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Met de operatie Atalanta beoogt de Europese Unie (EU) de bestrijding van piraterij voor de Somalische kust. De missie begon in december 2008 en zou een jaar duren. Al in de zomer van 2009 werd ze met een jaar verlengd tot eind 2010. De Belgische marine blijft hierbij nog zeker tot begin februari 2011 betrokken. We beschikken over verrassend weinig informatie over die operatie.

Daarom kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe evalueert de minister de operatie Atalanta?

2) Met hoeveel manschappen bestreed en bestrijdt de EU de internationale piraterij? Hoeveel landen nemen deel aan de operatie en wat is hun bijdrage? Hoeveel schepen worden ingezet, door wie en om welke vaartuigen gaat het precies?

3) Met welk mandaat opereren onze troepen in de Operatie Atalanta? Wat doet België concreet binnen dit kader en welke resultaten werden geboekt? Bijvoorbeeld, hoeveel kapers hebben onze troepen tot op heden aangehouden en voor een rechtbank gebracht? Hoeveel daarvan werden ook berecht?

4) Wat is de totale kostprijs tot op heden van de Belgische deelname aan Operatie Atalanta?

5) Is de regering van plan het mandaat te verlengen? Nam de EU hierover al een beslissing? Het mandaat duurde tot einde 2010; onder welk statuut opereren onze troepen sinds begin 2011? Werken ze nog onder het beheer van de EU?

6) Wie controleert en evalueert de operatie? Zijn al resultaten, indicaties of voorlopige conclusies bekend? Wanneer zal de minister het Parlement een evaluatie voorleggen?

Antwoord ontvangen op 1 juni 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. De hoofdopdracht van Operatie EUNAVFOR ATALANTA is het escorteren van schepen van het “World Food Programme” (WFP) en het beschermen van kwetsbare koopvaardijschepen tegen scheepskapingen en -aanvallen. Sinds het starten van de operatie is er geen enkel schip, dat door een eenheid van ATALANTA geëscorteerd werd, nog gekaapt. Op dit vlak kunnen we de operatie als een succes beschouwen.

2.

a. Het aantal deelnemende eenheden varieert. Gemiddeld nemen er zeven schepen en twee maritieme patrouillevliegtuigen deel. Actueel nemen volgende eenheden deel aan de operatie:

- het Duits fregat HAMBURG;

- het Spaans fregat CANARIAS;

- de Finse mijnenlegger POHJANMAA;

- het Frans fregat GUEPRATTE;

- het Italiaans fregat ZEFFIRO;

- het Brits fregat RICHMOND;

- 1 Spaans maritiem patrouillevliegtuig.

b. In het Operationele hoofdkwartier van Northwood, dat zich bevindt in het Verenigd Koninkrijk, werken ongeveer 120 personen van volgende nationaliteiten: Belgische (1), Bulgaarse(1), Kroatische(1), Cypriotische(2), Tsjechische(3), Duitse(7), Spaanse(6), Finse(2), Franse (11), Griekse(1), Hongaarse(1), Italiaanse(6), Litouwse(1), Luxemburgse(1), Maltese(1), Nederlandse(4), Portugese(1), Roemeense(1), Zweedse(5), Sloveense(1) en Britse (58).

c. In totaal nemen er ongeveer 1 500 personen deel aan de operatie EUNAVFOR ATALANTA.

3.

a. De Belgische deelname kadert binnen het mandaat gegeven aan de Europese Unie (EU), in navolging van de resolutie nr. 1816 van 2 juni 2008 en nr. 1846 van 2 december 2008 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

b. De Belgische fregatten die tot nog toe ingezet werden ter bestrijding van de piraterij hebben zeven piraten aangehouden waarvan een in België vervolgd wordt.

c. Verder zorgt de aanwezigheid en het optreden van de eenheden in de operatie ATALANTA ervoor dat pogingen tot piraterij verijdeld worden.

4. De totale kostprijs van de Belgische deelname sinds het begin van EUNAVFOR ATALANTA bedraagt tot op heden 24 856 miljoen euro.

5. Het mandaat voor de operatie ATALANTA werd door de Europese Unie verlengd tot op het einde van 2012. Indien de regering zou beslissen om in de toekomst eenheden te laten deelnemen aan de operatie EUNAVFOR ATALANTA, zullen deze onder dit mandaat verder werken.

6.

a. De operatie wordt gecontroleerd door de Europese Unie en zesmaandelijks geëvalueerd door het Commando van het operationele hoofdkwartier.

b. Op nationaal vlak, wordt een evaluatie van de uitvoering van de opdracht binnen de Staf van Defensie uitgevoerd.