Brugge - Manifestatie- Optreden van de federale en lokale politie - Preventieve arrestatie - Vrijemeningsuiting
Tibet-kwestie
vrijheid van meningsuiting
recht tot betogen
arrestatie
4/4/2014 | Verzending vraag |
28/4/2014 | Einde zittingsperiode |
Drie mensen van de Tibet Support Groups/Vrienden van Tibet, werden op 1 april 2014 preventief gearresteerd door leden van de federale en Brugse politie. Daarbij werden ze niet alleen vijf uren vastgehouden, maar werd hen ook het democratische recht op vrije meningsuiting ontzegd om te protesteren tegen het bezoek van een leider van een autocratische, dictatoriale staat, de Volksrepubliek China. Daarbij gebeurde de arrestatie met veel machtsvertoon, zonder enige terughoudendheid… dit terwijl de drie mensen geen enkele vorm van provocatief gedrag vertoonden. Op de vraag van een van de gearresteerden waarom deze preventieve arrestatie, kwam geen enkel antwoord, ook niet op welke tenlastelegging er werd geformuleerd.
Dit schrijnende verhaal is niet het eerste; al eerder confronteerde ik de minister met soortgelijke getuigenissen. Het lijkt wel of onze democratie - die zwaar met de lippen wordt beleden - in concrete gevallen compleet verdwijnt en wordt opgeofferd in functie van een slaafs en totaal onterecht respect voor een dictatoriaal regime. Deze verhalen zijn niet alleen een democratie en een rechtsstaat onwaardig, het blijkt bijna systematisch dat de ordetroepen zich van deze basisrechten geen ene moer aantrekken en zelf gedrag vertonen dat bij autocratie past.
Daarbij de volgende vragen.
1) Bevestigt de geachte minister de preventieve arrestatie van drie mensen op 1 april in Brugge?
2) Op basis van welke feiten (en geen vermoedens) gebeurde deze preventieve aanhouding?
3) Waarom kregen de gearresteerden geen duidelijke verklaring voor hun aanhouding?
4) Waarom moest deze aanhouding tot vijf uren worden gerekt?
5) Waarom gebeurde deze aanhouding zo ostentatief?
6) Hoe verklaart de geachte minister dat mensen die hun recht op vrije meningsuiting op een gewone, zeker niet gewelddadige maar beschaafde wijze willen uitoefenen, hierin hardhandig worden gefnuikt?
7) Of vindt zij het niet veroorloofd dat mensen protesteren tegen een dictatoriaal regime of prevaleren eventuele economische belangen op mensenrechten?
8) Beaamt de geachte minister dat de politie met dit soort van ingrijpen de basisrechten van een democratie en een rechtsstaat met de voeten treedt? Gaat de minister akkoord dat het regime van de Volksrepubliek China mag worden bestempeld als mensenrechtenonvriendelijk, gezien de vele internationale veroordelingen en de quasi oneindige opsomming van o.a. wederrechtelijke bezetting van Tibet, executies en hard, repressief optreden tegen binnenlandse maar vreedzame opposanten?
9) Zal zij duidelijk en ondubbelzinnig hiertegen optreden en de politiediensten en betrokken politieverantwoordelijken hierover convoceren en indien nodig straffen… of vindt de minister dit optreden passend en toelaatbaar?
10) Deelt de geachte minister mijn analyse dat de Belgische federale en lokale politiediensten op een angstwekkende wijze het respect voor vrijemeningsuiting verliezen en geen gemodereerde afwegingen maken hoe ze met beschaafde, geweldloze protesten moeten omgaan? Wat zal de minister hieromtrent als maatregelen treffen?