Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11307

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 2 april 2014

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

de toename van het aantal arme werknemers

armoede
laag loon
minimumbestaansinkomen
sociale integratie
OCMW

Chronologie

2/4/2014Verzending vraag
15/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4915

Vraag nr. 5-11307 d.d. 2 april 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

De POD Maatschappelijke Integratie heeft onlangs cijfers gepubliceerd over de situatie van mensen die werken en daarnaast een aanvullend leefloon ontvangen omdat hun salaris veel te laag is. 6000 mensen zouden zich in die situatie bevinden. Dat aantal zou in tien jaar tijd verdubbeld zijn, van 3% tot 6%. In het artikel staat ook dat het vooral vrouwen zijn die deze tegemoetkoming ontvangen en dat bijna de helft van hen kinderen heeft. Tot slot wordt er gezegd dat die werknemers tewerkgesteld zijn in de privésector, vaak de sector van de uitzendarbeid, de horeca, de schoonmaak, de detailhandel en de socioculturele sector.

Mevrouw de staatssecretaris, ik zou de volgende vragen willen stellen:

1) Zou u me kunnen meedelen uit welke regio's en steden die werknemers afkomstig zijn? Werd het fenomeen gedetailleerd in kaart gebracht?

2) Tot welke leeftijdscategorieën behoren die personen? Zijn er veel jonge werknemers onder die 6000 personen?

3) Zo ja, is er een geïndividualiseerde begeleiding bij de ocmw's of de arbeidsbemiddelingsdiensten voor dat jonge publiek? Worden hen specifieke opleidingen of taallessen voorgesteld om hen te helpen beter werk met een behoorlijk salaris te vinden?

4) Worden de werkgevers voldoende gesensibiliseerd door de situatie van hun werknemers? Denkt u niet dat het interessant zou zijn om samen met de minister van Werk een verplichting voor de werkgevers in te voeren om aan de werknemers die een aanvullend leefloon ontvangen bij voorrang meer werkuren aan te bieden bij aanwervingen?

Antwoord ontvangen op 15 april 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

In 2013 heeft de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie bepaald dat 32,8 % van deze werknemers uit Vlaanderen komt, 40,6 % uit Wallonië en 26,6 % uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze variabele werd niet per stad geanalyseerd. De POD Maatschappelijke Integratie kan geen cartografie per gemeente opmaken.

Uit de analyse blijkt dat 34,5 % van de vrouwen en 39,1 % van de mannen jonger dan 25 jaar is. 49 % van de vrouwen en 47 % van de mannen zit in de leeftijdscategorie 24-44 jaar, 16,5 % van de vrouwen en 13,9 % van de mannen zit in de leeftijdscategorie 45-64 jaar.

Sinds de wet van 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie van kracht is, zijn de gerechtigden op een leefloon jonger dan 25 jaar verplicht een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) met het Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) te sluiten. Dit integratieproject heeft eerst en vooral tot doel hun mogelijkheden voor inschakeling in het arbeidsproces te vergroten, bijvoorbeeld door middel van een opleiding of studies met een voltijds leerplan. Deze wettelijke bepaling geldt ook voor personen die werken en tevens een aanvullend leefloon ontvangen omdat hun loon veel te laag ligt.

Het activeringsbeleid zal vanaf 1 juli 2014 worden geregionaliseerd en uw idee om een gunstig kader te creëren voor een duurzaam activeringsbeleid voor de personen die een beroep doen op de hulp van het OCMW zal onze regionale partners worden voorgelegd.