Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11289

van Mohamed Daif (PS) d.d. 27 maart 2014

aan de minister van Justitie

de maatregelen aangaande de preventie en de bestrijding van corruptie op federaal niveau

corruptie
vrijheid van meningsuiting

Chronologie

27/3/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4796

Vraag nr. 5-11289 d.d. 27 maart 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

Enkele dagen geleden maakte de Belgische pers gewag van het eerste anticorruptierapport dat door de Europese Commissie werd gepubliceerd. Hierin wordt bevestigd dat er in België, om redenen die berusten op de Grondwet, geen algemeen beleid is voor de strijd tegen corruptie op federaal niveau.

Niettegenstaande de recente corruptieaffaires bij verschillende overheidsinstellingen, politie en gerechtelijke diensten, is de bestrijding van corruptie op federaal niveau voor de regering nog altijd geen prioriteit.

Nog volgens het rapport zouden de aanbevelingen inzake de strijd tegen corruptie onvoldoende worden uitgevoerd. De bescherming van de klokkenluiders, de federale ambtenaren die illegale praktijken en de aantasting van de integriteit willen melden, zou pas vanaf april 2014 van toepassing zijn. Daarnaast bestaat er geen enkele bijzondere verplichting voor de registratie van lobbyisten of een aangifte van contacten tussen ambtenaren en lobbyisten in Belgie.

Er ontbreekt een algemeen preventiebeleid op federaal niveau en er bestaat geen federaal agentschap voor administratieve audits en de preventie van corruptie binnen de overheidsadministratie. Er zijn ook tekortkomingen binnen het gerechtelijk systeem en de strafrechtelijke diensten, met als gevolg dat de corruptiezaken verjaren.

Ik kreeg graag een antwoord op volgende vragen, mevrouw de minister.

1) Welke soort bescherming krijgen de ambtenaren “klokkenluiders”? Volstaat die bescherming om hun veiligheid en welbevinden te garanderen, en om de informatiestroom naar de gerechtelijke diensten over alles wat illegaal is binnen de administratie mogelijk te maken?

2) Bent u van plan een algemeen beleid te ontwikkelen voor de strijd tegen corruptie op federaal niveau? Zo ja, welke acties denkt u te ondernemen?

3) Bent u van mening dat de lobbying niet moet worden nagecheckt, zoals nu het geval is? Als u daar anders over denkt, welke maatregelen zult u dan nemen om toezicht te houden op de lobbying en om de lobbyisten in België te registreren?

4) Het rapport beklemtoont de afwezigheid van een federaal agentschap dat specifiek gericht is op de strijd tegen corruptie. Bent u voorstander van zo'n agentschap? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wanneer zal het door de regering worden opgericht?

5) Hoe denkt u de deelstaten, in het bijzonder via het interministerieel comité, te sensibiliseren?