Het aantal vrouwen in de Belgische diplomatie
gendermainstreaming
personeel in diplomatieke dienst
vrouwenarbeid
gelijke behandeling van man en vrouw
officiële statistiek
26/3/2014 | Verzending vraag |
15/4/2014 | Antwoord |
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4807
Navraag bij Minister-President Kris Peeters leerde me dat er welgeteld één vrouw werkt als Vlaamse diplomaat.
Vraag is of het Belgische diplomatencorps beter doet.
Graag kreeg ik daarom uw antwoord op volgende vragen:
1) Hoeveel vrouwen maken er anno 2013 deel uit van het Belgische diplomatencorps? Kunt u ook de evolutie schetsen sinds het begin van deze legislatuur?
2) Hebt u de jongste jaren extra stappen gedaan om het aantal vrouwen in de diplomatie gevoelig op te krikken? Zo ja, dewelke? Zo nee, gaat u dat nog doen? Aan welke acties denkt u concreet en welke timing en welk streefcijfer houdt u daarbij voor ogen?
Einde 2012 heeft de stafdirectie P&O een uitgebreide kwantitatieve analyse uitgevoerd over de verhouding man/vrouw binnen de centrale administratie en in de posten. Hieruit kwam dat, voor alle agenten van de 3 carrières op post (diplomaten, consuls, attachés ontwikkelingssamenwerking) de verhouding man/vrouw van 70 op 30 was.
In het verleden was het aantal vrouwen die zich inschreven voor het diplomatiek examen en deze die slaagden voor dit examen beduidend lager dan het aantal mannen. In 1997 slaagden 90 %, van de ingeschreven mannen voor het examen ten opzichte van 10 % van de vrouwen.
Sindsdien werden de proeven aangepast.
De cijfers van deze analyse tonnen aan dat er een constante verbetering is sinds de laatste jaren. Gedurende de laatste aanwervingen was de verhouding man/vrouw, gemiddeld en voor de drie carrières, van 58 % op 42 %.
Ander bijkomende maatregelen werden nog genomen
Voor de buitencarrière werd in 2003 een algemeen actieplan gelanceerd ter bevordering van de gelijke kansen voor vrouwen en mannen.
In 2005 werd de functie van Family Officer, contactpunt voor de families, in het leven geroepen.
Verschillende initiatieven werden genomen met betrekking tot familiebeleid om het leven op post te vergemakkelijken (voorbeeld : het bekomen van bilaterale akkoorden die de betaalde tewerkstelling van partners op post bevorderen).
Sinds oktober 2012 werden 2 specifieke werkgroepen geïmplementeerd. De eerste, de Task Force gender mainstreaming, is bevoegd voor gender mainstreaming in het geheel van de externe politiek van de Federale Overheidsdienst (FOD). De tweede, de werkgroep P&O, richt zich op de genderaspecten van het HR-beleid.
In het kader van Internationale Vrouwendag 2013 werd eveneens een film gerealiseerd, waarbij een positief beeld werd neergezet van de vrouwelijke medewerksters van deze FOD. Het doel van deze film was eveneens om de zichtbaarheid van vrouwen binnen de FOD Buitenlandse Zaken te vergroten, alsook hun carrière en de carrièremogelijkheden binnen het departement in het licht te zetten.
Met het zicht op een betere integratie van de genderdimensie binnen dit departement werd eveneens in maart 2013 een interne audit van de situatie uitgevoerd die de redenen achter de huidige situatie meer in details onderzocht. Deze audit formuleerde een aantal aanbevelingen. Deze worden opgenomen in de hervorming van onze HR Beleid dat momenteel gaande is en die, voor alle agenten, zou moeten uitmonden op een modernere en efficiëntere Human Ressources beleid.
Er bestaat geen formele samenwerking met de Minister voor gelijke kansen maar wel met het lnstituut voor gelijke kansen.
Onze FOD, en in het bijzonder onze Family Officer, heeft bovendien een aantal bemiddelingen gestart met verscheidene ministers om concrete gevallen van administratieve discriminaties, die niet onder onze bevoegdheid vallen, proberen op te lossen.
Onze FOD neemt bovendien actief deel aan het diversiteit netwerk dat op federaal niveau werd opgericht.