Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11206

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 28 februari 2014

aan de minister van Werk

Ontslag van oudere werknemers - Boete voor de werkgevers - Werkgroep - Voortgang

ontslag
oudere werknemer

Chronologie

28/2/2014Verzending vraag
22/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11206 d.d. 28 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

In november jongstleden kreeg uw voorstel om werkgevers te bestraffen die verhoudingsgewijs te veel oudere werknemers ontslaan, weerklank in de pers. U vindt de maatregel verantwoord omdat het moeilijk is voor een oudere werknemer om terug een baan te vinden en omdat dergelijke ontslagen aanzienlijke sociale kosten met zich meebrengen. Een werkgroep van de regering zou zijn opgericht om de nieuwe maatregel te bestuderen.

Mevrouw de minister, ik zou graag vernemen hoever het staat met de discussies. Welke eerste conclusies heeft de studiegroep getrokken? Zijn de werkgeversorganisaties ter zake gehoord? Wat denken de vakbonden ervan? Als dergelijke boetes worden overwogen, in welke kas moeten ze dan worden gestort? Wordt een specifiek fonds opgericht? Hoe zal de boete worden vastgelegd?

Antwoord ontvangen op 22 april 2014 :

Bij de keuze van de werknemers die in het kader van een collectief ontslag zullen worden ontslagen, wordt in de praktijk vastgesteld dat er vaak een oververtegenwoordiging is van oudere werknemers omdat de gevolgen van een ontslag minder zwaar zouden zijn bij oudere werknemers. Daarbij wordt volledig voorbijgegaan aan de beperktere herinschakelingskansen van deze oudere werknemers. Maar ook voor de maatschappij is dit nefast : kennis en ervaring verlaten de arbeidsmarkt definitief met een daaraan gekoppelde blijvende kost voor de sociale zekerheid.

De sociale partners zijn zich hier ook van bewust en ondersteunen het idee dat, inzonderheid bij collectief ontslag, het ontslag van oudere werknemers zoveel mogelijk moet beperkt worden.

De twee ontwerpen van wet met betrekking tot het respect van de leeftijdspiramide bij collectief ontslag, die ik aan de sociale partners voor advies heb voorgelegd, voldeden echter niet aan hun verwachtingen. Intussen heb ik een derde versie van het ontwerp van wet laten opmaken door mijn administratie.

In dit nieuwe ontwerp wordt ingegaan op de bekommernis van de sociale partners om het sociaal overleg na de aankondiging van het collectief ontslag te vrijwaren en de rechtszekere afhandeling van een collectief ontslag te waarborgen. Het ontwerp biedt de sociale partners de mogelijkheid in de Nationale Arbeidsraad bij collectieve arbeidsovereenkomst een regeling uit te werken van evenredige spreiding van de ontslagen over de leeftijdsgroepen. Wanneer de ontslagen niet gespreid zijn over de leeftijdsgroepen in verhouding met de leeftijdspiramide van de onderneming, zal de werkgever een bijzondere forfaitaire compenserende werkgeversbijdrage moeten betalen aan de sociale zekerheid.

Ik heb voor deze derde versie van het ontwerp van wet tot op heden nog geen akkoord bekomen vanwege de sociale partners.