Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11205

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 28 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Meldkamers - Call Centers 100/101 - Samenvoeging - Provinciale of bovenprovinciale werking - Studie

telefoon
eerste hulp
brandbestrijding

Chronologie

28/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11205 d.d. 28 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op de schriftelijke vraag 5-10067 omtrent de mogelijkheid tot een verdere samenvoeging van de callcenters 100/101 in ons land tot maximum twee in Vlaanderen, één in Brussel en één of twee in Wallonië antwoordde u dat er verschillende voordelen verbonden zijn aan een verdere samenvoeging van de oproepcentrales.

U stelt dat er een grote besparing zou gebeuren als de oproepcentra 100/101 samengevoegd zouden worden, omdat de diverse noodcentra niet meer naar elkaar zouden moeten bellen. De voornaamste voordelen van provinciale meldkamers zou de geografische kennis en de taalkundige en culturele binding van de operatoren met het grondgebied zijn. Toch stelde u dat mits een goede technische en cartografische ondersteuning deze aspecten niet onoverkomelijk zijn.

Hoewel er reeds een kleinschalig onderzoek gebeurd is, moet er dus een uitgebreider onderzoek komen naar de financiële, organisatorische, procedurele en technologische gevolgen van een bovenprovinciale werking. Bovenprovinciale meldkamers zijn bijgevolg technisch mogelijk en een structurele besparing, maar de kwaliteit van de hulpverlening moet een belangrijk aandachtspunt blijven.

Graag had ik de geachte minister hieromtrent nog volgende vragen willen stellen:

1) Is er al een termijn geplakt om de studie aan te vatten aangezien dit een vereiste is alvorens deze denkpiste verder te kunnen zetten?

2) Welke voorkeur hebben de hulpdiensten in dit kader? Een provinciale of een bovenprovinciale werking van de meldkamers?