Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11141

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 18 februari 2014

aan de minister van Werk

de functietoelage van de preventieadviseurs

preventieadviseur

Chronologie

18/2/2014Verzending vraag
31/3/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4742Ook gesteld aan :

Vraag nr. 5-11141 d.d. 18 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

De veiligheid en de gezondheid op het werk en het welzijn van de werknemers behoren tot onze prioriteiten. Dit past in een algemeen preventiebeleid dat erop gericht is de arbeidsrisico’s te identificeren en te beheren teneinde de werknemers te beschermen en te voorkomen dat ze een arbeidsongeval krijgen, enerzijds, maar ook een werkomgeving te creëren zodat ze in de beste omstandigheden kunnen werken, anderzijds. Om deze belangrijke opdracht in goede banen te leiden, werden bij de uitvoering van de Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, preventieadviseurs aangesteld binnen de dienst preventie en bescherming op het werk. Deze adviseurs hebben diverse taken in domeinen als werkveiligheid, psychosociale aspecten, arbeidshygiëne, ergonomie of arbeidsgeneeskunde.

 

Sommige preventieadviseurs ontvangen naar het schijnt momenteel een functievergoeding. Het gaat met name over de ambtenaren van het Waalse Gewest, op basis van een besluit van de Waalse regering van 11 september 2008, en over ambtenaren van bepaalde federale overheidsdiensten, zoals de FOD Financiën, op basis van een ministerieel besluit van 9 mei 2001.

Mevrouw de minister, mijnheer de minister,

ik kreeg hieromtrent graag verduidelijking. Wie ontvangt dit soort vergoeding en wat zijn de voorwaarden? Is er een algemene wettelijke basis voor deze vergoeding? Als er geen algemene wettelijke tekst bestaat, welke zijn dan de FOD’s waarvoor hieromtrent een ministerieel besluit werd genomen? Over hoeveel adviseurs gaat het en wat is de budgettaire impact in elke FOD? Kunt u ook meedelen of het Vlaamse en het Brusselse Gewest ook een wetgeving in die zin hebben? Wat is de toestand in de privésector?

Antwoord ontvangen op 31 maart 2014 :

Het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk maakt deel uit van de bevoegdheden van de minister van Werk. Dit houdt onder meer het volgende in: de eisen op het vlak van opleiding en de opdrachten van de preventieadviseurs, of het nu gaat over arbeidsgeneesheren, psychosociale experten, experten in veiligheid, ergonomen, industriële hygiënisten,…

Afdeling IV van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) bepaalt het statuut van de preventieadviseur. Er wordt met name gezegd dat de preventieadviseurs met de werkgever verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst of door een statuut waardoor hun juridische situatie eenzijdig wordt geregeld door de publieke overheid. De werkgevers die de preventieadviseurs aanduiden kunnen dus bij de onderhandelingen over de arbeidsovereenkomst vrij de vergoeding bepalen van de preventieadviseur en de openbare diensten, zoals het Waals Gewest, kunnen, op dezelfde wijze, en binnen de beperkingen van de vigerende reglementaire bepalingen, toelagen bepalen. Bij gebrek aan reglementaire bepaling met algemene draagwijdte voor deze materie, kan ik voor de openbare sector slechts verwijzen naar mijn collega, de Staatssecretaris voor Openbaar ambt en Modernisering van de Openbare diensten. In feite beschik ik niet over informatie over de vergoedingen van de preventieadviseurs, vermits de werkgevers niet verplicht zijn mij dit mee te delen, evenals ik niet beschik over informatie over de wedde van andere werkgevers en ambtenaren.

Wat betreft de preventieadviseurs van mijn Departement, kan ik u wel meedelen dat deze geen bijkomende premie ontvangen voor de uitvoering van hun functie.