Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11101

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 12 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

de oprichting van een interactief platform tussen burgers en politiediensten

gemeentepolitie
misdaadbestrijding
dood
Centrum voor Vermiste Kinderen

Chronologie

12/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4698

Vraag nr. 5-11101 d.d. 12 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nederland kent een systeem waarbij burgers zich kunnen inschrijven om op de hoogte te blijven van lokale lichte of zware misdrijven waar de politie getuigenissen of waakzame burgers voor zoekt.

Zo is er het Burgernet in Nederland waarbij de politie een bericht verstuurt wanneer er een delict gebeurd is: burgers die in deze bepaalde zone wonen en die ingeschreven zijn krijgen een bericht om waakzaam te zijn en eventuele verdachte zaken te melden.

Ook is er het Amber Alert waar burgers zich op kunnen inschrijven. Het Amber Alert is een waarschuwingssysteem dat wordt ingezet door de politie om mensen ervan op de hoogte te brengen dat een kind vermist is, om zo de kans dat het wordt teruggevonden te vergroten. Ook hier krijgen mensen die zich inschrijven en die in een bepaalde zone wonen een bericht.

In België bestaat er nog geen Burgernet, het Amber Alert wordt bij ons Child Alert genoemd.

Graag had ik de Minister de volgende vragen gesteld:

1) Zijn er plannen om een soortgelijk initiatief als het Burgernet op te starten? Zo ja, zijn er al termijnen en modaliteiten bekend? Zo nee, waarom niet?

2) Hoeveel mensen zijn er momenteel al ingeschreven om berichten via Child Alert te ontvangen? Worden de berichten nationaal verspreid of provinciaal? Voor hoeveel verdwijningen werden er sms-berichten verstuurd? Kan hier een oplijsting van gemaakt worden? Hebben deze sms'en resultaat opgebracht? In hoeveel verdwijningszaken?