Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1110

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Bankencrisis - Reddingsactie van de banken - Inspanningen van de Europese landen - Bedragen

monetaire crisis
economische recessie
overheidssteun
deelneming
financiële instelling

Chronologie

1/2/2011Verzending vraag
14/3/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1110 d.d. 1 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De bankencrisis en de daaraan verbonden financiële en economische crisis vroegen veel inspanningen van de gemeenschap. Verschillende overheden in ons land sprongen bij om de banken te redden van een gewisse dood. Deze inspanningen werden niet alleen in en door ons land geleverd, ook andere landen van de Europese Unie (EU) intervenieerden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Voor welke bedragen deden de verschillende Lidstaten van de EU tussenkomsten om hun banken te redden? Over welk bedrag spreken we per land aan investeringen in aandelen? Voor welk bedrag werden er leningen verstrekt? Voor welke bedragen werden er waarborgen verstrekt?

2) Voor hoeveel procent van het bruto nationaal product (BNP) werd er geïnvesteerd door de verschillende EU-Lidstaten in deze redding van de financiële sector?

3) Voor welk bedrag aan aandelen beschikken de verschillende EU-landen in Europese banken? Over welke banken gaat het?

4) Wat is naast de kostprijs ook de respectieve opbrengst van deze ingreep voor de verschillende EU-landen in de financiële crisis?

5) Hoe interpreteert en duidt de geachte minister een vergelijking tussen de betrokken EU-landen in deze context?

Antwoord ontvangen op 14 maart 2011 :

Eurostat verzamelt en publiceert hierover geharmoniseerde gegevens voor de Europese Unie (EU)-Lidstaten. De bijgevoegde tabellen, waarin de niet-relevante landen zijn weggelaten, zijn gebaseerd op de recentst beschikbare informatie tot 2009. Deze informatie kan overigens door iedereen worden geraadpleegd op de website van Eurostat (hyperlink: Supplementary tables on financial turmoil).

De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat.