Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11024

van Willy Demeyer (PS) d.d. 5 februari 2014

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen - Asielzoekers - Terugzending - Bulgarije - Opschorting - Toepassing - Analyse - Maatregelen

UNHCR
Bulgarije
politiek asiel
asielzoeker

Chronologie

5/2/2014Verzending vraag
25/3/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11024 d.d. 5 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 3 januari publiceerde het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) een document waarin de staten die Verordening Dublin II toepassen, met aandrang gevraagd wordt om tijdelijk de overbrenging van asielzoekers naar Bulgarije op te schorten.

De vluchtelingenorganisatie is van oordeel dat asielzoekers die worden teruggestuurd naar Bulgarije een reëel gevaar lopen om te worden blootgesteld aan een onmenselijke of vernederende behandeling vanwege de gebrekkige opvangmogelijkheden en de falende asielprocedures.

Volgens UNHCR-woordvoerder Babar Baloch zouden asielzoekers in Bulgarije niet op systematische wijze toegang hebben tot basisdienstverlening als voeding en gezondheidszorg; er is gevaar voor willekeurige opsluiting omdat er grote vertraging is bij de registratie.

Daarover heb ik de volgende vragen:

1) Heeft België na de oproep van UNHCR de overbrenging van asielzoekers naar Bulgarije opgeschort? Zo niet, kan de staatssecretaris aangeven hoeveel asielzoekers naar Bulgarije werden teruggestuurd in het kader van de toepassing van Verordening Dublin II?

2) Heeft de staatssecretaris de toestand van de asielzoekers in Bulgarije laten analyseren en zo ja, wat is de informatie waarover ze beschikt? Vindt ze het standpunt van UNHCR gegrond?

3) Welke maatregelen nam de Bulgaarse overheid na de oproep van UNHCR om de omstandigheden waarin asielzoekers worden opgevangen en hun asielaanvragen worden behandeld met inachtneming van hun rechten te verbeteren?

Antwoord ontvangen op 25 maart 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1) Sinds midden januari 2014 wordt de gedwongen terugkeer van asielzoekers in het kader van de Dublinprocedure tijdelijk opgeschort. Aangezien het om een tijdelijke opschorting gaat, wordt de Dublinprocedure dus nog steeds toegepast.

Het aantal Dublinovernames door Bulgarije:

2013: 6

2014: 0

2) en 3) Europees Commissaris Malmström heeft aan de bevoegde Bulgaarse minister een brief gestuurd waarin zij de activatie van het “crisis management plan” aankondigt. Bulgarije heeft geantwoord alles in het werk te stellen om in regel te zijn met de Dublin verordening en vraagt tijd tot eind april. Dan zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden. Bovendien zullen de inmiddels beschikbare Europese fondsen de verbetering van de opvangomstandigheden versnellen. De dienst die verantwoordelijk is voor de registratie en de behandeling van aanvragen betreffende internationale bescherming werd aanzienlijk versterkt en heeft in januari 2014 800 aanvragen behandeld (2 800 aanvragen werden behandeld voor geheel 2013).

Omwille van de plots toegenomen vluchtelingenstroom en de daaruit volgende druk op haar asiel -en opvangsysteem hebben de Bulgaarse autoriteiten in oktober 2013 de hulp ingeroepen van Europees asielondersteuningsbureau (EASO). Samen met EASO werd een operationeel plan uitgetekend dat in de periode tot september 2014 voorziet in de ontplooiing van in totaal 53 zogenaamde “Asylum Support Teams” ter ondersteuning van de Bulgaarse autoriteiten zowel op het vlak van registratie, asielprocedure en opvangsysteem. Ook België heeft in dit kader reeds verschillende malen expertise ter beschikking gesteld.

Van 17 tot 21 februari 2014 vond een zogenaamde EASO “stock-tacking” missie plaats om een stand van zaken op te maken inzake de geboden ondersteuningsmaatregelen. EASO stelt daarbij vast dat Bulgarije concrete stappen heeft genomen om haar asiel- en opvangsysteem te verbeteren zodat bescherming kan geboden worden aan de personen die het nodig hebben. Daarbij werden onder meer 160 nieuwe personeelsleden aangeworven en opgeleid volgens EASO-standaarden waardoor het registratie- en beslissingsproces gevoelig versneld is. De capaciteit van het opvangsysteem werd sterk uitgebreid en de geboden kwaliteit van de opvang gaat erop vooruit. Anderzijds werden nog heel wat gebreken vastgesteld en valt er nog heel wat werk te verwezenlijken zowel op korte als op middellange en lange termijn. Het rapport is beschikbaar op de EASO website (easo.europa.eu)

De situatie in Bulgarije wordt dus nauwgezet gevolgd op Europees niveau. In haar rapport van 21 februari 2014 maakt de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) melding van een verbeterde situatie maar stipt ze nog heel wat verbeterpunten aan. Verdere details zijn te vinden in het rapport (www.refworld.org/docid/530aff1d4.html).