Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10997

van Lies Jans (N-VA) d.d. 29 januari 2014

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Mantelzorg - Definitie - Statuut - Erkenning - Stand van zaken

mantelzorg

Chronologie

29/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10997 d.d. 29 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg. Zij leveren een grote bijdrage, en die zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. De vraag van de mantelzorgers naar erkenning en een statuut is dan ook volkomen begrijpelijk.

De staatssecretaris is ongetwijfeld ook die mening toegedaan. Op zijn initiatief heeft de Ministerraad daarom op vrijdag 22 maart 2013 het voorontwerp van wet goedgekeurd betreffende de erkenning van de mantelzorger die een persoon met een grote zorgbehoefte bijstaat.

Het voorontwerp definieert een mantelzorger als de persoon die doorlopend en regelmatig hulp en bijstand verleent aan de geholpen persoon. De mantelzorger moet de bijstand en hulp op een niet professionele wijze verlenen, kosteloos en in samenwerking met ten minste één professionele zorgverlener. De tijdsinvestering moet gemiddeld twintig uur per week zijn op een periode van zes maanden en een invloed hebben op de beroeps- en/of familiale situatie van de mantelzorger.

De vraag is natuurlijk of een dergelijk wettelijk afgebakend statuut voldoet aan een aantal essentiële voorwaarden, waaronder de onderlinge overeenstemming van de definities van mantelzorger in het Vlaams Woonzorgdecreet en de federale wetgeving.

Bovendien bestaat het gevaar dat een groot aantal mantelzorgers door een te enge wettelijke definitie wordt uitgesloten.

Ondertussen hebben we vernomen dat de staatssecretaris aan de "verschillende adviesraden en aan de sociale partners de nodige adviezen heeft gevraagd over het voorontwerp van wet." Inmiddels zouden alle adviezen binnen zijn. Het gaat meer bepaald om adviezen van de Federale Adviesraad voor ouderen, het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen, de Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap en de Nationale Arbeidsraad.

Daarnaast werden volgens de staatssecretaris de gemeenschappen en gewesten tweemaal geconsulteerd in het kader van de werkgroep Zwaar Zorgbehoevenden van de interministeriële conferentie Sport, Welzijn en Gezin, deel Personen met een handicap.

Naar aanleiding hiervan had ik graag de volgende vragen gesteld:

1) Wat is de huidige stand van zaken in dit dossier?

2) Graag zou ik kennis nemen van de adviezen geformuleerd door bovenvermelde organisaties.

3) Op welke tijdstippen heeft overleg plaatsgevonden met de betrokken Vlaamse minister? Indien mogelijk kreeg ik graag het verslag van dat overleg.

4) Is er ook overleg geweest met verschillende organisaties die in het veld staan, zoals Steunpunt Thuiszorg, S-Plus, VFG, Ons zorgnetwerk, Landelijke Thuiszorg, Ziekenzorg CM, Okra Zorgrecht, Liever Thuis LM, DMW van de Socialistische Mutualiteiten? Zo ja, wanneer en met welk resultaat? Zo niet, om welke redenen? Is er in de toekomst een overlegmoment gepland?

5) Wat is de vooropgestelde timing voor de bespreking van het ontwerp binnen de werkgroep Beleidscoördinatie?

6) Wat is de vooropgestelde timing voor het advies van de Raad van State?

7) Welke stappen moeten, naast de bovenstaande, nog extra worden genomen inzake erkenning van mantelzorgers?

8) Welk concreet tijdsschema is voor die stappen voorzien?

9) Welke budgettaire middelen werden aan de erkenning gekoppeld?