Belastingdiensten - Communicatie met dove burgers - Richtlijnen - Doventolken - Analyse - Maatregelen
belastingadministratie
lichamelijk gehandicapte
faciliteiten voor gehandicapten
24/1/2014 | Verzending vraag |
3/3/2014 | Antwoord |
Dove mensen hebben vaak communicatieproblemen. Zeker in relatie tot de overheid en meer specifiek de allerlei belastingdiensten, is het belangrijk dat de communicatie zo accuraat en correct mogelijk verloopt. Vaak gaat het hier over mensen die gebarentaal hanteren. Hiertoe kunnen onder andere doventolken worden ingeschakeld.
Hierover de volgende vragen.
1) Bestaan er bij de verschillende belastingdiensten richtlijnen over het communiceren met dove burgers? Zo ja, welke? Zo neen, hoe wordt deze communicatie georganiseerd? Is er bijzondere aandacht voor mensen die gebarentaal hanteren?
2) Beschikken belastingdiensten over de mogelijkheden om doventolken in te schakelen om met dove burgers te communiceren? Zo ja, wat zijn de mogelijkheden en onder welke voorwaarden? Zo niet, waarom niet?
3) Kan de minister een kwantitatieve en kwalitatieve analyse maken van de wijze waarop belastingdiensten omgaan met dove en bij uitbreiding slechthorende burgers? Waar duidt de minister grote uitdagingen of problemen of kan hij met gerust gemoed oordelen dat hieromtrent geen problemen zijn?
4) Plant de minister heel specifieke maatregelen hieromtrent? Zo ja, welke, wanneer en zullen deze tot stand komen via intensief overleg met het gespecialiseerde middenveld?
De Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën heeft geen specifiek beleid omtrent doven en slechthorenden.
Er werd tot nog toe geen enkele klacht geregistreerd omtrent toegangsproblemen voor deze doelgroep in de buitendiensten.
Bij de op dit ogenblik in uitvoering zijnde ontwikkeling van een klantencharter zal de opname van deze doelgroep overwogen worden.