Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10915

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 20 januari 2014

aan de minister van Justitie

Jaarverslag Comité P - Veroordeling van politiemensen - Mildere bestraffing - Opschorting van veroordeling

Vaste Comités van Toezicht op de politie- en inlichtingendiensten
politie
strafsanctie
gemeentepolitie

Chronologie

20/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10915 d.d. 20 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het jaarverslag van Comité P staan de meest recente cijfers over veroordelingen van politiemensen.

Van de 172 rechterlijke uitspraken over politiemensen waren er 29 opschortingen van veroordeling. Dit komt overeen met een percentage van 16,8 %. Een opschorting van veroordeling betekent dat de rechter de feiten bewezen acht, maar dat de rechter de persoon in kwestie geen straf oplegt.

Het aantal opschortingen van veroordelingen lag ook in 2010 en 2011 voor politiemensen hoog. In 2010 was dit 39 op de 249 rechterlijke uitspraken (15, 6 %) en in 2011 60 van de 218 rechterlijke uitspraken (27,5 %).

Voor verschillende delicten werden in 2012 opschortingen gegeven aan politiemensen: aanrandingen, valsheid in geschrifte, stalking, fraude,…

Voor de gewone bevolking ligt het gemiddelde van de opschorting van veroordelingen op ongeveer 4,72 %. Het is dan ook niet opmerkelijk dat er soms stemmen opgaan dat er sprake is van een strafrechtelijk gedoogbeleid bij de politie of van een slechte samenwerking tussen Justitie en politie. Zo gaan rechters er vaak van uit dat er binnen het korps een disciplinaire sanctie komt, waardoor ze lichtere straffen geven. Een grondig onderzoek en bijkomende maatregelen zijn noodzakelijk.

Graag had ik de geachte minister dan ook volgende vragen gesteld:

1) Indien er al cijfers over veroordelingen van politiemensen bekend zijn van het jaar 2013 zou ik deze graag verkrijgen.

2) Ziet de geachte minister redenen voor de grote verschillen in percentages tussen politiemensen en de gewone bevolking? Zo ja, welke?

3) Zal zij opdracht geven die situatie verder te onderzoeken? Zo ja, hoe en binnen welke termijn? Zo nee, waarom niet?

4) Zal zij streven naar een betere samenwerking tussen politie en Justitie zodat er een passende sanctionering komt van delicten? Zo ja, op welke manier zal de geachte minister de samenwerking trachten te bevorderen? Zo nee, waarom niet?