Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10906

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 16 januari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Islamitische websites - - Extremistische inhouden - Opvolging - Strafrechtelijke onderzoeken - Afsluitingen

internetsite
religieus conservatisme
extremisme
staatsveiligheid
gerechtelijk onderzoek
Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse
terrorisme
radicalisering

Chronologie

16/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10907

Vraag nr. 5-10906 d.d. 16 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op het internet zijn er een aantal Belgische islamitische websites te vinden die een belangrijke rol spelen voor islamgelovigen in België. Zo is er onder meer de site van het Islamitisch Cultureel Centrum (centreislamique.be). Er bestaat zelfs een website (fatawas.be) met juridische adviezen (fatwa's) op de meest uiteenlopende vragen rond de islam. Ook bestaan er sites zoals centre-al-forqane.be, daralhadieth.be, iqra.be, hadith.be, islamic-events.be, conference-islam.be, aslama.com,… die telkens wel meerdere links aanbieden naar andere, buitenlandse websites.

Op deze websites en fora zijn moslims maar ook soms islamisten zeer actief. Zo wordt soms via chatsessies met elkaar gecommuniceerd en worden zelfs religieuze lezingen gegeven door islamitische en salafistische predikanten via chat rooms (zie onder meer het boek "Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel" van de auteur en VUB-onderzoeker Bilal Benyaich).

Zo had ook Shariah4Belgium.be een chat room die ondertussen niet meer actief is. Ook op Facebook, YouTube, en andere videokanalen zoals Dailymotion en LiveLeak, worden geregeld filmpjes gepost die een rol kunnen spelen in de verspreiding van de islam. Volgens de auteur Bilal Benyaich kunnen de sociale media in bepaalde gevallen leiden tot radicalisering. Soms worden propagandafilmpjes getoond. Het internet lijkt dan ook de plaats waar iedereen zich gemakkelijk kan voorstellen als islamdeskundige of anderen kan beïnvloeden aan de hand van vermeende juridische adviezen (fatwa's).

Recent raakte bekend dat het Verenigd Koninkrijk internetproviders wil dwingen om extremistische websites te blokkeren. Ook werd in Groot-Brittannië een speciaal team opgericht om gevaarlijke online publicaties te rapporteren. Zo worden dus maatregelen genomen om extremistische sites op het internet te censureren. Met extremistische websites worden sites bedoeld die aan gevaarlijke, terroristische ideeën kunnen worden gekoppeld.

Kan de geachte minister antwoord geven op volgende vragen:

1) Worden islamitische websites opgevolgd door de diensten van de Staatsveiligheid, OCAD of het federaal parket en welke acties werden ondertussen ondernomen?

2) Zijn er lopende strafrechtelijke onderzoeken? Hoeveel en tegen welke verenigingen?

3) Werden de voorbije jaren bepaalde websites afgesloten en geblokkeerd? Zo ja, hoeveel en waarom?

4) Welke initiatieven worden genomen om de inhoud van extremistische websites op te volgen en eventueel te rapporteren?