Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10870

van Jan Roegiers (sp.a) d.d. 15 januari 2014

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

de door buitenlanders onbetaalde verkeersboetes

geldboete
overtreding van het verkeersreglement
buitenlandse staatsburger
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek

Chronologie

15/1/2014Verzending vraag
27/2/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4612

Vraag nr. 5-10870 d.d. 15 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de repliek op mijn vraag om uitleg nr. 5-4205 over "de verkeersboetes voor buitenlanders" bevestigde de staatssecretaris dat er ter zake een verschil is tussen Belgen en buitenlanders.

In zijn antwoord verwees hij tevens meermaals naar situaties waarbij de overtreder op heterdaad wordt betrapt. Het is natuurlijk de realiteit dat niet alle chauffeurs onmiddellijk worden tegengehouden om hun boete te betalen; onder hen zijn ongetwijfeld ook buitenlanders. Die laatste groep kan later wel worden gedagvaard, maar ik vermoed dat een groot deel van hen niet effectief voor de rechtbank zal verschijnen.

Daarom graag een antwoord op de volgende bijkomende vragen:

1) Hoeveel van de buitenlanders die tijdens deze legislatuur verkeersovertredingen in België hebben begaan, hebben de boete uiteindelijk niet betaald? Over welk bedrag spreken we? Hoe verhoudt zich dit tot het totaalbedrag aan verschuldigde boetes (percentage)?

2) Hoeveel buitenlandse verkeersovertreders werden om die reden gedagvaard? Hoeveel van hen verschenen effectief op de zitting in de rechtbank? Hoeveel werden bij verstek veroordeeld?

3) Wat is de kostprijs voor het organiseren van die dagvaardingen en zittingen in de rechtbanken?

4) Staan die kosten in verhouding tot het bedrag van de uiteindelijk geïnde verkeersboetes?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2014 :

De verkeersovertredingen, begaan door de buitenlandse bestuurders die staande worden gehouden, worden afgehandeld op het niveau van de politie, hetzij door de inning van de geldboete, hetzij door de inning van een consignatie (met opstelling van een proces-verbaal, dat naar het parket wordt verstuurd).

Verkeersovertredingen die door buitenlanders in de vlucht worden vastgesteld, geven aanleiding tot het opstellen van een proces-verbaal dat naar het parket wordt gestuurd (al dan niet met identificatie van de buitenlandse houder van de kentekenplaat, naargelang van de mogelijkheden).

De door u gevraagde gegevens m.b.t. het gevolg dat de parketten hebben gegeven door middel van minnelijke schikkingen en dagvaardingen, en met betrekking tot de daaruit voortvloeiende veroordelingen en de kosten daarvan, kunt u opvragen bij mijn collega, de minister van Justitie, die daarvoor bevoegd is.