Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10694

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 18 december 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Verwelkoming van 75 Syrische vluchtelingen - Bepaling van het aantal - Verantwoording

Syrië
vluchteling
politiek asiel
asielzoeker

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
24/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10694 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent verbaasde de geachte staatssecretaris vriend en vijand door haar bericht om voorwaar wel 75 Syrische vluchtelingen te willen verwelkomen. Ondervraagd over dit getal, verwees de staatssecretaris meteen naar andere getallen, onder andere 2 500 uitgereikte asielen. Daarmee prijkt ons land op de vijfde plaats in de Europese Unie. Een tiende van de Syriërs krijgt het statuut van vluchteling, de rest een tijdelijk statuut van oorlogsvluchteling. Nogal wat observatoren benoemen dit beleid vooral een alibi om met zo weinig mogelijk inspanningen toch een voldoende menselijke reputatie op te houden.

Hierover de volgende vragen.

1) Hoe werd het aantal van 75 Syrische vluchtelingen bepaald, op basis van welke afwegingen, indicatoren enz. Waarom niet meer, waarom niet minder? Hoe verhoudt dit aantal zich ten opzichte van de inspanningen van onze buurlanden?

2) Vindt de geachte staatssecretaris dat de inspanningen van ons land ten opzichte van de miljoenen vluchtelingen in Syrië in een juiste verhouding staan tot zowel het probleem als ons draagvermogen? Welke argumenten en afwegingen zijn bij dit antwoord het belangrijkst?

Antwoord ontvangen op 24 januari 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Dit kadert binnen ons structureel hervestigingsprogramma. België heeft zich pas sinds 2013 ingeschreven in een structureel hervestigingsprogramma, ondersteund door de Europese Commissie. In 2013 kregen 100 vluchtelingen hervestiging aangeboden, voornamelijk vanuit vluchtelingenkampen in Tanzania en Burundi. Aangezien België pas sinds dit jaar vluchtelingen hervestigt, is het belangrijk om de opvang en de begeleiding van deze kwetsbare groep op een kwalitatief hoog niveau te verzekeren. Uit de ervaring van de opstart van het structurele hervestigingsprogramma, blijkt dat vooral de doorstroming naar permanente huisvesting een moeilijk punt is. Hieraan wordt verder gewerkt, reeds met resultaat, zodat we in de volgende jaren onze inspanningen stilaan kunnen opdrijven. Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat de erkenningsgraad van Syrische vluchtelingen in België is zeer hoog, met name 92%. In 2013 werden 161 Syriërs als vluchteling erkend en werd aan 1.013 Syriërs de subsidiaire beschermingsstatus toegekend. Ook deze vluchtelingen moeten snel doorstromen van de centra naar permanente huisvesting.

Een tiental lidstaten, waaronder België, hebben zich geëngageerd om Syriërs op te vangen via humanitaire admissie of hervestiging.

Binnen onze huidige inspanningen, wordt verder een soepele visumprocedure toegepast, krijgen asielaanvragen van Syriërs prioriteit en leiden tot een zeer hoge erkenningsgraad en zijn sinds een paar maanden de regels voor gezinshereniging versoepeld voor mensen met subsidiaire bescherming. Verder zal België naar vermogen bijdragen tot een Europees programma, indien dit zou gelanceerd worden.