Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10685

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

het gebruik van rilatine bij studenten

geneesmiddel
ziekte van het zenuwstelsel
student
psychotropicum

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4394

Vraag nr. 5-10685 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat maar liefst 1 op de 20 van de Antwerpse studenten medicatie tegen ADHD gebruikt om beter te kunnen studeren. De pillen zoals Rilatine of Concerta hebben een stimulerende werking en men gelooft dat ze de concentratie tijdens het studeren zouden verhogen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze geneesmiddelen ook effectief concentratieverhogend zouden werken tijdens het studeren. Integendeel, er zijn ernstige gezondheidsrisico's verbonden aan het onnodig nemen van deze geneesmiddelen, zoals daar zijn hoge bloeddruk, hartkloppingen, verslaving,… Uit diepte-interviews met de bevraagde studenten bleek dat ze deze medicatie makkelijk konden verkrijgen zonder voorschrift via de zwarte markt. In de praktijk gaat dit dan via het internet of vervalste doktersbriefjes. Daarnaast is er ook een beperkt aantal artsen die deze medicatie voorschrijven aan mensen die het niet nodig hebben.

Eén op twintig lijkt op het eerste zich niet zo veel, maar uitgerekend op basis van het aantal studenten komen we toch al snel aan enkele duizenden studenten, en dit in Antwerpen alleen al. Het is duidelijk toch geen marginaal fenomeen, maar een trend van een positieve attitude tegenover het gebruik van geneesmiddelen bij het studeren.

Ik had de volgende vragen:

1) Heeft u over deze problematiek al overleg gepleegd met de bevoegde ministers van Onderwijs?

2) Wat wordt er ondernomen om deze zwarte markt te bestrijden?

3) Krijgen de apothekers richtlijnen om waakzaam te zijn bij de verstrekking van medicatie bij ADHD?

4) Zijn er gevallen van ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van oneigenlijk gebruik van medicatie tegen ADHD gekend? Zo ja , hoeveel? Graag de cijfers opgesplitst per leeftijdcategorie.