Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10567

van Inge Faes (N-VA) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Databanken - Vingerafdrukken - Vingersporen - Aantallen - Wisselwerking

biometrie
gegevensbank
gemeentepolitie
officiële statistiek
politie

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10567 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij de arrestatie van een verdachte worden zijn/haar vingerafdrukken genomen, alsook een foto en wordt een persoonsbeschrijving opgesteld. Het verzamelde referentiemateriaal, de sporen en mogelijke identificatiebevorderende voorwerpen worden ingebracht in verschillende databanken, waaronder de Gerechtelijke Identificatiedienst (GID), samen met alle afgenomen vingerafdrukken en vingersporen die gevonden werden op de plaats delict. Tussen Feedis, het systeem van de Federale Politie, en ISLP, het systeem van de locale politie, blijkt echter geen wisselwerking te bestaan, laat staan communicatie.

Teneinde de werking van deze dienst op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik u reeds een schriftelijke vraag (nummer 5-7842) gesteld. In uw antwoord op deze vraag verwijst u naar een wetsontwerp betreffende de optimalisatie van de politiediensten en dat de Wet op de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus wijzigt en dat uw beleid in essentie steunt op de versterking en de verbetering van de werking van de gedeconcentreerde operationele politiediensten. De gevraagde cijfers worden echter niet gegeven.

Toch had ik graag volgende cijfer:

1) Hoeveel vingerafdrukken en vingersporen bevinden zich in de respectievelijke databanken?

2) Hoeveel vingerafdrukken en vingersporen worden er jaarlijks in de respectievelijke databanken ingegeven, dit sinds 2008?

3) Hoe gaat u op korte termijn deze twee databanken op elkaar afstemmen, of minstens al in een wisselwerking voorzien?