Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10539

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 6 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Palliatieve sedatie - Medicatie - Beschikbaarheid - Overschotten - Apothekers - Palliatieve kits en teams

palliatieve zorg
geografische spreiding
geneesmiddel
apotheek

Chronologie

6/12/2013Verzending vraag
30/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10539 d.d. 6 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Palliatieve sedatie in de thuissituatie dient te worden opgestart in aanwezigheid van de behandelende arts. De medicatie die bij deze sedatie nodig is moet op voorschrift worden afgeleverd via de officina apotheken. Die beschikken meestal over de nodige voorraad of kunnen de medicatie snel via levering laten komen. Tijdens het weekend of op feestdagen kan men zich bij noodgevallen beroepen op een apotheek van wacht. Toch doen er zich nog steeds uitzonderlijk dringende situaties voor, bijvoorbeeld wanneer de nodige medicatie niet voorradig is voor acute palliatieve sedatie of de behandelende arts niet beschikbaar is. Het is dan zoeken naar verschillende mogelijkheden om bij deze acute palliatieve sedatie een tijdige beschikbaarheid van de nodige medicatie te voorzien. Bij moeilijkheden kan dit ook leiden tot het oneigenlijk gebruik van eventuele overschotten wanneer dergelijke noodgevallen zich voordoen. Het Vlaams Apothekers Netwerk deed dan ook enkele voorstellen om de nodige medicatie tijdig beschikbaar te stellen. Ze pleiten onder meer voor een lokale aanpak waarbij elke palliatieve equipe overlegt met de apothekers van de regio en er een apotheker toegevoegd wordt aan elke equipe.

Ik had volgende vragen:

1) Kan de geachte minister mij zeggen hoe vaak er overschotten van palliatieve sedatie worden teruggebracht naar de apotheek? Graag had ik deze cijfers van de voorbije vijf jaar, opgesplitst per jaar en per gewest.

2) Hoe staat de minister tegenover de toevoeging van een apotheker aan elke palliatieve equipe?

3) Welke oplossing ziet de minister opdat er voldoende verdovende middelen aanwezig zouden zijn in de palliatieve kit?

4) Het Vlaams Apothekers Netwerk is ook vragende partij om de verplichte voorraad inspuitbare geneesmiddelen in de officina uit te breiden om zo de tijdige beschikbaarheid van medicatie te garanderen. Wat vindt de minister van dit voorstel?

Antwoord ontvangen op 30 januari 2014 :

1. Alle patiënten, die al of niet door officina-apotheken in het kader van de palliatieve thuiszorg afgeleverde geneesmiddelen gebruiken, kunnen op elk moment hun vervallen of ongebruikte geneesmiddelen naar de apotheek terugbrengen om die te laten vernietigen, overeenkomstig artikel 13 van het koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers.

Op het vlak van de voor het publiek opengestelde officina wordt de traceerbaarheid van de euthanaserende producten verzekerd doordat de apotheker de commerciële stukken die zijn aankopen bewijzen gedurende vijf jaar en de voorschriften op basis waarvan hij ze heeft afgeleverd gedurende tien jaar moet bewaren. De arts moet het overschot van het dodelijke product na de euthanasie niet terugbrengen, zelfs indien de apotheker de door die patiënten ongebruikte of vervallen geneesmiddelen moet verzamelen en vernietigen.

Dat verklaart waarom wij niet over statistische gegevens betreffende het terugbrengen van dodelijke producten beschikken.

2. Een begeleidingsteam is een in palliatieve zorg gespecialiseerd multidisciplinair team. Het treedt bij de patiënt thuis op, in tweede lijn. Het geeft suggesties rond pijnbeheersing en levenskwaliteit, en kan de patiënt, de mantelzorgers en de verzorgenden een psychologische steun bieden. Er bestaan 28 thuisbegeleidingsteams (BT) die door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) worden betaald, waarvan 15 in de Vlaamse Gemeenschap.

In de huidige samenstelling van een palliatieve equipe is niet in een apotheker voorzien, aangezien die teams bedoeld zijn om in tweede lijn op te treden en niet aan het bed van de patiënt. Ik ben niet van plan om de wetgeving over die teams te herzien, daar de lopende staatshervorming in hun overheveling naar de deelgebieden voorziet.

Om wettelijk te zijn moet in België de aflevering van geneesmiddelen altijd door een apotheker gebeuren. De patiënt kan bovendien zijn apotheker vrij kiezen.

3. In de federale wetgeving inzake geneesmiddelen zijn het houden van een palliatieve kit en de eventuele inhoud ervan niet gereglementeerd.

4. Het Vlaams Apothekers Netwerk heeft mij tot op heden niet gevraagd om de verplichte voorraad van inspuitbare geneesmiddelen in de apotheken uit te breiden. Thans moeten alleen de geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en grondstoffen uit de bijlage II van het voornoemde koninklijk besluit van 21 januari 2009 in een apotheek aanwezig zijn.