Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10513

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 4 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Illegale afvalophalingen - Bestrijding - Taskforce - Containerparken

misdaadbestrijding
politie
diefstal
huishoudelijk afval

Chronologie

4/12/2013Verzending vraag
13/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10513 d.d. 4 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Dievenbendes laten steeds meer hun oog vallen op illegale afvalophaling. Door de schaarste van grondstoffen heeft alle afval dat te recycleren valt een hogere prijs gekregen. Afval blijkt dan ook meer waard te zijn dan we zelf denken: petflessen zijn 550 euro/ton waard, textiel 400 euro/ton enzovoort.

Achter de illegale afvalophalingen zitten goed georganiseerde criminele netwerken die ook diefstal plegen in containerparken en de omzet van kringloopwinkels doen slinken.

Om dit fenomeen te kunnen stoppen werd onlangs een taskforce opgericht waarin afgevaardigden vertegenwoordigd zijn van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), afvalbeheerder Fost Plus, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), intercommunale Interafval en de federale politie.

Doel van de federale politie is de problematiek in kaart te brengen en aan te pakken:

1) Wat heeft de werkgroep tot nog toe voorgesteld om de strijd aan te gaan tegen illegale afvalophaling?

2) In welke fase bevindt de federale politie zich momenteel in de aanpak van criminele netwerken die zich bezighouden met illegale afvalophaling? Welke inspanningen zijn er op dit moment reeds gedaan en welke resultaten heeft dit al opgeleverd?

3) Zijn delicten van illegale afvalophaling over heel België een fenomeen aan het worden of komt het verschijnsel in bepaalde zones meer voor?

4) Wat is het aantal vastgestelde inbraken op containerparken die door de politie werden vastgesteld? Welke soort goederen wordt het meest gestolen in containerparken?

Antwoord ontvangen op 13 februari 2014 :

Vraag 1

Eind juni werd heeft de werkgroep een akkoord bereikt betreffende de volgende punten:

Vraag 2

De centrale dienst Leefmilieu van de Federale Gerechtelijke politie onderkent het fenomeen van de illegale ophaling van afvalstoffen. Via bevoorrechte contacten met de bevoegde milieuadministraties en de sectororganisaties wordt (door deze centrale dienst) informatie ingezameld nopens illegale afvalophalingen. Gebruikmakend van het milieunetwerk binnen de politie worden de terreineenheden geïnformeerd en gemotiveerd om gericht, probleemoplossend tussenbeiden te komen. Via de terugkoppeling van informatie kan de centrale dienst de beeldvorming inzake deze criminaliteitsvorm verder verfijnen.

Concreet werden rond de illegale ophalingen vanuit de centrale dienst twee rondschrijvens (2012 en 2013) gestuurd naar alle actoren binnen het politieel milieunetwerk. Ondertussen is de problematiek op de agenda geplaatst van diverse milieu-overlegplatformen (onder meer in Oost- en West-Vlaanderen).

De meeste vaststellingen inzake illegale ophalingen worden gevoerd door de lokale politie.

Vanuit het overleg rond de illegale papierophaling werd een standaard meldingsformulier (ook naar andere afvalstromen) ontwikkeld. De bedoeling is om dit meldingsformulier naar de toekomst toe via bijvoorbeeld VVSG, de gemeentes, intercommunales te verspreiden naar de burger toe. De verkregen informatie omtrent illegale afvalophaling kan dan aanleiding geven tot verder onderzoek. Illegale ophaling betreft een lokaal fenomeen waarbij de sensibilisering in eerste instantie een taak is van de gemeentelijke overheden.

Vraag 3

De meeste processen verbaal (januari 2010 – juni 2013) inzake de illegale ophaling van afvalstoffen worden opgesteld in de gerechtelijke arrondissementen Antwerpen, Charleroi, Gent, Brussel en Dendermonde.

Vraag 4 

Bron: ANG (“foto” van 26 april 2013) 

Meest gestolen goederen bij inbraken op containerparken, jaar 2012, nationaal niveau:

Bron: ANG (“foto” van 26 april 2013) 

(Opmerking: er mag geen totaal gemaakt worden van de kolom “aantal feiten”, aangezien er bij eenzelfde inbraak meerdere soorten goederen kunnen gestolen geweest zijn).