Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10509

van Inge Faes (N-VA) d.d. 3 december 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

BOB-campagne 2013-2014 - Geografische spreiding van de controles - Discrepanties - Maatregelen

politiecontrole
verkeerscontrole
verkeersveiligheid
alcoholisme
regionale verschillen

Chronologie

3/12/2013Verzending vraag
27/2/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10508

Vraag nr. 5-10509 d.d. 3 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De afgelopen jaren worden steeds meer personen onderworpen aan een alcoholcontrole tijdens de jaarlijks BOB-campagne. De politie voert steeds meer controles uit, maar er blazen steeds minder bestuurders positief. Dat is een gunstige evolutie.

Uit de evaluatie van de BOB-campagne 2012-2013 is echter gebleken dat er grote verschillen zijn in het aantal afgenomen controles tussen Vlaanderen en Wallonië. Terwijl in Vlaanderen 181 901 bestuurders werden gecontroleerd, waren dat er in Wallonië maar 68 883 en in Brussel amper 9 367. Ook tussen de provincies zelf waren er grote verschillen: in Antwerpen werden bijna dubbel zoveel ademtests uitgevoerd als in Oost-Vlaanderen.

Deze discrepantie in pakkans is onaanvaardbaar. Ik kreeg graag een antwoord opvolgende vragen:

1) Zijn er voor de BOB-campagne 2013-2014 maatregelen genomen om in bepaalde regio's het aantal alcoholcontroles te verhogen en indien nodig het eventuele tekort aan mensen en middelen te remediëren?

2) Zijn er mechanismen voorzien om tijdens de campagne het aantal gepresteerde controles in de verschillende gewesten en provincies op te volgen en eventueel bij te sturen?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1. De vooropgestelde kwantitatieve doelstelling van de lopende Bob-campagne bestaat erin om, net als vorig jaar, minstens 250 000 bestuurders te controleren op het rijden onder invloed van alcohol.

Centraal dit jaar staat het begrip “kwaliteit” van de controles, wat onder meer het consequent toepassen van het principe “botsen is blazen” betekent en het maximaal inzetten op risicomomenten zoals weekendnachten. De politiezones kregen op voorhand kennis van deze risicomomenten in hun eigen zone, opdat zij hun controlemomenten daarop maximaal konden afstemmen.

2. Het aantal gewestelijke en provinciale controles zullen aan bod komen in het gebruikelijke persbericht van de Bob-campagne.

Er is echter niets voorzien om de regionale en provinciale verschillen op welke manier ook bij te sturen. Ik hoop dat de “slechtere” leerlingen leren uit de objectieve resultaten van de voorgaande jaren, waaruit blijkt dat op plaatsen waar de meeste alcoholcontroles worden gevoerd, het minst aantal bestuurders onder invloed van alcohol rijden.