Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10492

van Inge Faes (N-VA) d.d. 29 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

het proefproject van gebruik van synthetisch DNA van de politiezone Dendermonde

DNA
gemeentepolitie
misdaadbestrijding
diefstal
traceerbaarheid

Chronologie

29/11/2013Verzending vraag
16/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4104

Vraag nr. 5-10492 d.d. 29 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Dendermonde ging in oktober 2010 als eerste stad in België scheep met het Nederlandse bedrijf dat synthetisch DNA, SDNA, op de markt brengt. Het doel was het aantal diefstallen in de politiezone terug te dringen. Bij wijze van proefproject werd ervoor gekozen om de synthetisch-DNA-kit in de politiezone Sint-Gillis-bij-Dendermonde aan tien euro te koop aan te bieden; de stad zelf legde tientallen euro per kit bij. Bovendien zou Dendermonde in 2010, 2011 en 2012 telkens 50 000 euro vrijmaken om het project te ondersteunen.

De politiezone Sint-Gillis-bij-Dendermonde gebruikt dat synthetisch DNA nu meer dan drie jaar. De volgende conclusies deelde u mij reeds mee in uw antwoord op mijn vorige vraag om uitleg eerder dit jaar.

a) Sinds de aanvang van het project in 2010 werden 72 diefstallen in gebouwen geregistreerd, inclusief pogingen tot diefstal. In gebouwen waar de voorwerpen met SDNA waren gemarkeerd, werden echter slechts drie diefstallen met braak en vier pogingen tot inbraak geregistreerd.

b) Tot op heden werden jammer genoeg nog geen met SDNA gemarkeerde gestolen goederen teruggevonden. Er is nog geen informatie beschikbaar met betrekking tot de daders.

U bevestigde mij eveneens in uw antwoord dat u een officieel verslag van deze actie van de Burgemeester verwachtte. Graag had ik betreft antwoord op volgende vragen:

1) Hebt u reeds een officiële evaluatie van het proefproject met synthetisch-DNA in de politiezone Sint-Gillis-bij-Dendermonde ontvangen? Dit van de burgemeester of de korpschef van de zone?

2) Wat zijn de conclusies van deze evaluatie?

3) Hoe analyseert u deze conclusies?

4) Gelieve mij deze evaluatie over te maken.

Antwoord ontvangen op 16 april 2014 :

1, 2 en 4. De gevraagde evaluatie van het pilootproject door de korpschef van de politiezone Dendermonde wordt u overgemaakt door de diensten van de Senaat en ligt eveneens ter inzage bij de Griffie.

3. Er werd sinds de start van het project een gevoelige daling vastgesteld van het aantal inbraken in de twee projectzones :