Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10462

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 26 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

de mogelijke hacking van de computers bij Buitenlandse Zaken

computerpiraterij
ministerie
spionage
computercriminaliteit

Chronologie

26/11/2013Verzending vraag
14/1/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3972

Vraag nr. 5-10462 d.d. 26 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De voorbije weken werden we regelmatig opgeschrikt door soms onwaarschijnlijke verhalen van gekraakte computers. Nu blijken niet alleen Belgacom maar ook de computers van bij Buitenlandse Zaken het slachtoffer te zijn van hacking.

Het zal de minister niet verbazen dat dit bericht nogal wat opschudding en vooral ook ongerustheid verwekt. Bij uitstek Buitenlandse Zaken werkt in een grote zone van vertrouwelijkheid en zelfs geheimhouding. Dat mocht ik als parlementslid ook ondervinden, bv. bij het peilen naar standpunten en diplomatieke strategieën.

Moesten de computers van Buitenlandse Zaken inderdaad gekraakt zijn, dan kunnen de daders daarvan zich verheugen in kennis van al deze vertrouwelijkheid. Uiteraard speelt België internationaal vaak een bescheiden rol, maar zeker in de relaties met de EU, de Navo en andere fora, kan vanuit Belgische standpunten en gegevens heel wat worden afgeleid.

Kortom, moest dit bericht juist zijn, dan kan men zich vele vragen stellen over de efficiëntie en de effectiviteit van de Belgische diplomatie… vermits in dat geval de strategieën - hoe geniaal ook - bij voorbaat hun slagkracht verloren. Daarbij blijft natuurlijk de hamvraag: wie baande zich illegaal een weg naar deze informatie?

Kan de minister ondertussen bevestigen of formeel ontkennen dat de computers van Buitenlandse Zaken gehackt zouden zijn? Indien dit bericht fout is, hoe verklaart de minister het ontstaan van deze kwakkel en hoe sterk zijn de argumenten om dit bericht naar de vuilbak te verwijzen?

Indien dit bericht wordt bevestigd, kan de minister ondertussen meer informatie verstrekken, o.a. over de omvang, de methode, de mogelijke daders enz.? Is de minister dan zeker dat het gevaar nu bedwongen is en dat er in de toekomst geen hacking meer mogelijk zal zijn? Welke maatregelen en initiatieven heeft de minister daartoe genomen?

Kan de minister op enerlei wijze de mogelijke schade van de gelekte informatie over de Belgische internationale politiek en de diplomatie inschatten?

Heeft de minister kennis van andere landen waar computers van Buitenlandse Zaken ook zouden gehackt zijn?

Antwoord ontvangen op 14 januari 2014 :

Er werd inderdaad in 2011 vastgesteld dat vanaf bepaalde toestellen BZ door niet-toegestane programma’s (die daar via infectie op waren terecht gekomen) pogingen werden ondernomen om documenten te versturen naar het internet. Deze toestellen werden meteen van het BZ-netwerk verwijderd.

Zodra de hacking werd vastgesteld, hebben mijn diensten klacht ingediend bij de bevoegde gerechtelijke instanties, die verder instaan voor het onderzoek naar de daders.

Technisch onderzoek dat werd uitgevoerd door mijn diensten toont wel aan dat er verschillende types malware aanwezig waren die naar sites op het internet connecteerden. Het vermoeden is, en dat wordt door sommige externe onderzoeken bevestigd, dat een deel van deze malware inderdaad documenten naar buiten transfereerde.

Dit is nooit 100 % uit te sluiten, zeker niet op die netwerken die met het internet verbonden zijn. Door de maatregelen die genomen werden en door een intensieve monitoring van het netwerk en de pc’s wordt getracht om herhaling van dit voorval zoveel mogelijk te beperken.

Een hele reeks maatregelen werd genomen om het risico op nieuwe hacking te verkleinen. De maatregelen opsommen zou nieuwe aanvallers kunnen helpen.

Het ging hier om toestellen waarop hoogstens informatie stond van niveau “beperkte verspreiding”. Toestellen waarop informatie staat van het niveau “vertrouwelijk” of “geheim” hebben geen verbinding met het internet en waren niet betrokken bij dit incident. De schade voor de Belgische internationale politiek en voor de diplomatie is dus minimaal.

Uit persberichten wordt meer en meer duidelijk hoe algemeen het probleem is.