Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10433

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Voedingswaren - Verpakkingen - Inkt - Lijmen - Mogelijke gevaren - Voorschriften

voedingsproduct
verpakken
kleefmiddel
levensmiddelenwetgeving
verontreiniging van voedingsmiddelen

Chronologie

21/11/2013Verzending vraag
18/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10433 d.d. 21 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent stelde een aantal voedingsexperts het mogelijk gevaarlijke effecten van de inkt op de verpakking van voedingswaren. Blijkbaar zijn sommige bestanddelen van sommige inkten erg gevaarlijk door eenvoudige doorsijpeling. Inkten bestaan uit 6 000 tot 7 000 bestanddelen, waarvan er een aantal de menselijke immuunsystemen verstoren en/of kanker kunnen veroorzaken. Soortgelijke gevaren bestaan er ook voor lijmen in de verpakkingen van voedingswaren.

Er bestaan volgens deze experts geen beschermende maatregelen met betrekking tot deze inkten op verpakkingen en hun effect op de voedingswaren. Ze pleiten daarom voor (1) een lijst van stoffen die wel in de inkten van voedingsverpakking mogen worden gebruikt en (2) idem dito voor de lijmen die worden gebruikt.

Hierover de volgende vragen.

1) Bevestigt de geachte minister de reële gevaren verbonden aan de effecten van inkten en lijmen van verpakkingen van voedingswaren?

2) Bevestigt zij dat er momenteel geen voorschriften bestaan die het gebruik van inkten en lijmen bij verpakkingen van voedingswaren reguleren en bepalen?

3) Vindt zij het noodzakelijk om op korte termijn - zoals de experts voorstellen - lijsten op te stellen van toelaatbare inkten en lijmen (of deelproducten) in deze context? Zo ja, wanneer en hoe zal de geachte minister dit aanpakken? Zo niet, waarom vindt zij dit geen prioritaire opdracht voor de overheid?

Antwoord ontvangen op 18 december 2013 :

In tegenstelling tot wat in de pers werd beweerd, is drukinkt wel degelijk gereglementeerd op Europees niveau, via Verordening 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Die verordening bepaalt in haar artikel 3 dat materialen en voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen:

Die regels dwingen de producenten van alle materialen, inkten inbegrepen, ertoe om een risico-evaluatie en een controle uit te voeren op de producten die op de markt worden gebracht. De overheid mag toegang tot deze dossiers hebben.

Er bestaat echter geen lijst met toegestane stoffen specifiek voor inkten, zoals wel het geval is voor plastics.

Om dat te verhelpen, heeft België het initiatief genomen om een inventaris op te stellen van de stoffen die worden gebruikt bij de productie van alle materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen, waaronder inkten. Die lijst van stoffen zal begin 2014 beschikbaar zijn, en wordt opgesteld op initiatief van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Die werkzaamheden werden meer dan een jaar geleden opgestart en er werden heel wat middelen voor ingezet; er staan momenteel bijna 9 000 stoffen op de lijst. De lijst zal de overheid in staat stellen om snel te beschikken over raadpleegbare gegevens die het mogelijk maken snel over te gaan tot een risico-evaluatie, onder andere dankzij de software voor toxicologische voorspelling.

Het onderwerp van de inkten wordt ook behandeld binnen een expertencomité bij de Raad van Europa, waar er een resolutie (AP 2005/2) bestaat over inkt die wordt gebruikt voor contact met voedingsmiddelen. Die resolutie wordt momenteel herzien.

De Europese Commissie is erg geïnteresseerd in deze besprekingen en in deze Belgische lijst. De lijst die werd opgestart door België werd trouwens voorgesteld tijdens een expertenvergadering van de Commissie in oktober 2013.

Net als een aantal andere lidstaten van de Unie vraagt België de Commissie sinds enige tijd om nieuwe wetgevende initiatieven te nemen inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen, meer bepaald wat betreft inkten en papier/karton. Dat wordt momenteel besproken op Europees niveau. In afwachting daarvan zal België de resoluties van de Raad van Europa omzetten in nationaal recht, zodra die herzien en bijgewerkt werden.