Ambassades - Spionagenetwerken - Spionageapparatuur - Personneel - Persona non grata
ambassade
spionage
geheime dienst
Verenigde Staten
Verenigd Koninkrijk
personeel in diplomatieke dienst
19/11/2013 | Verzending vraag |
28/4/2014 | Einde zittingsperiode |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10418
De onthullingen van de National Security Agency (NSA) klokkenluider Edward Snowden maakten duidelijk dat de Verenigde Staten (VS) en de het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen hun ambassades over een groot spionagenetwerk beschikken. Op zich niet nieuw, maar blijkbaar beschikken deze diensten ook over allerlei hoogtechnologische spionage apparatuur die men soms zelf gewoon op het dak van de ambassade plaats. Dit bleek het geval voor de ambassade van de VS en het VK in Berlijn.
Hierover de volgende vragen.
1) Beschikt ons land over indicaties dat landen, en meer bepaald de VS het VK, gelijkaardige spionageapparatuur hebben geïnstalleerd in hun ambassades in België? Zal men dit gezien de bewijzen in Berlijn ten gronde onderzoeken? Wat zal en kan België ondernemen tegen landen en ambassades die zulke apparatuur hebben geïnstalleerd?
2) Heeft België steeds een actueel en nauwgezet overzicht van het personeel dat is tewerkgesteld op buitenlandse ambassades? In welke mate moeten ambassades daarover rapporteren aan het gastland?
3) Zijn er naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden en Wikileaks reeds mensen tot persona non grata verklaard? Zo ja, over hoeveel en welke personen gaat het hier en van welke landen zijn zij afkomstig? Zo niet, zijn er onvoldoende aanwijzingen voor de toepassing deze maatregel of is deze maatregel niet geschikt om ons ongenoegen te uiten over de spionagepraktijken? Bestaan er dan andere en betere methodes, welke… en zijn deze in deze context al aangewend?