Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10396

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 13 november 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Wereldbank - Herziening van de "safeguards" - "Approach paper"

Wereldbank

Chronologie

13/11/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10396 d.d. 13 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tot juni 2014 ligt - indien het proces geen vertraging oploopt - bij de Wereldbank (WB) een zeer belangrijk agendapunt op tafel, met name de herziening van de sociale en milieugerelateerde safeguards (SG), een set van afdwingbare beleidsmaatregelen voor de investeringsprojecten van de Wereldbank.

De beslissing over de nieuwe safeguards zal niet alleen voor de Wereldbank zelf van belang zijn. Ze zal eveneens sterk het gedrag van andere internationale investeerders, ontwikkelingsbanken en nationale overheden bepalen.

De Belgische overheid heeft zich tijdens de Jaarvergadering in oktober 2012 bij monde van de toenmalige minister van Financiën Vanackere al principieel uitgesproken tegen een uitholling van de safeguards. Minister Geens heeft de algemene principeverklaring van ons land, zoals die door minister Vanackere destijds werd afgelegd tijdens zijn statement op de jaarvergadering van IMF/WB in 2012, opnieuw expliciet bevestigd in zijn statement tijdens de jaarvergadering van oktober 2013 te Washington.

Daarover aan u de volgende vragen.

Graag ontving ik van u de analyse die de Belgische regering heeft gemaakt van de "Approach Paper" en haar standpunt over de cruciale vraagstukken :

1) Hoe ziet België de nieuwe safeguards?

2) Welke objectieven worden vooropgesteld?

3) Welke veranderingen wil de regering bewerkstelligd zien?

4) Welke standpunten zal het verdedigen en inbrengen in discussies?

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

In mijn antwoord op de schriftelijke vraag 5-10395 van het geachte lid waarnaar ik verwijs, heb ik gemeld dat het management van de Wereldbank nog geen gedetailleerd voorstel heeft gedaan met betrekking tot de herziening van de “safeguards”. Ik deel uiteraard de bezorgdheid dat de herziening van de “safeguards” die de Wereldbank oplegt het investeringsgedrag van de nationale overheden sterk kunnen beïnvloeden wat het belang van dergelijke voorzorgsmaatregelen alleen maar onderstreept.

Wij onderkennen de nood om de “safeguards”-procedures efficiënter en doeltreffender te maken en waken erover dat deze niet worden afgezwakt. België ijvert ervoor dat de herziening van deze maatregelen eventueel met andere financiële instrumenten uitgebreid wordt (hoewel deze herzieningsronde zich momenteel enkel tot investeringsprojecten beperkt) en dat de “safeguards” van de Wereldbank, IFC en MIGA geharmoniseerd worden.

Het is evenwel duidelijk dat er bij de ontlenende landen weinig appetijt bestaat om de herziening van deze “safeguards” met andere instrumenten uit te breiden en om deze eventueel met andere thema’s (bijvoorbeeld “core labor standards”, gender, etc.) te verruimen.