Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10395

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 13 november 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Wereldbank - Herziening van de "safeguards" - Belgische standpunten - Verdediging - Plan van aanpak

Wereldbank

Chronologie

13/11/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10395 d.d. 13 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tot juni 2014 - indien het proces geen vertraging oploopt – ligt bij de Wereldbank (WB) een zeer belangrijk agendapunt op tafel, met name de herziening van de sociale en milieugerelateerde safeguards (SG), een set van afdwingbare beleidsmaatregelen voor de investeringsprojecten van de Wereldbank.

Minister Geens heeft de algemene principeverklaring van ons land, zoals die door minister Vanackere destijds werd afgelegd tijdens zijn statement op de jaarvergadering van IMF/WB in 2012, opnieuw expliciet bevestigd in zijn statement tijdens de jaarvergadering van oktober 2013 te Washington.

België maakt op dit ogenblik formeel geen deel uit van CODE (Committee on Development Effectiveness ), die het safeguards - proces van nabij opvolgt, maar dat betekent niet dat België geen inbreng kan doen in het debat of zijn mening niet kenbaar kan maken aan de Executive Directors die momenteel in CODE zetelen. Ook ten aanzien van het management kunnen gerichte stappen worden ondernomen om het Belgische standpunt ingang te doen vinden. Ik meen dat ons land in deze kwestie, gezien zijn positie in de Wereldbank, een belangrijke verantwoordelijkheid heeft.

Daarover aan u de volgende vragen.

1) Hoe en op welke fora zal België proactief zijn standpunten verdedigen?

2) Werden de Belgische standpunten en beleidslijnen omtrent de SG aan onze vertegenwoordiging in Washington medegedeeld ? Zo ja, kan de geachte minister die ter onzer beschikking stellen? Zo niet, waarom niet?

3) Welke concrete stappen heeft de Belgische vertegenwoordiging in Washington reeds genomen om de Belgische standpunten ingang te doen vinden ? Welke stappen zal onze vertegenwoordiging nog nemen in de komende weken ?

4) Welke concrete stappen heeft de geachte minister en zijn administratie reeds genomen om de Belgische standpunten ingang te doen vinden ? Welke stappen zal hij en de administratie nog nemen in de komende weken?

5) Werden die analyse en standpunten schriftelijk ter beschikking gesteld van de civiele maatschappij ? Is de geachte minister van plan dat te doen en op welke manier ? Zo nee, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

België verdedigt consequent sterke en efficiënte sociale en milieuvoorzorgsmaatregelen (“safeguards”) en beschouwt de actualisatie van deze safeguards als een waardevolle en noodzakelijke oefening.

1) en 2) Omwille van de voorbereiding van de nieuwe Wereldbankgroep-strategie heeft het proces voor de herziening van de “safeguards” vertraging opgelopen. Verwacht wordt dat het management van de Wereldbank ten vroegste tegen de lente van 2014 een eerste ontwerp van een beleidskader voor deze voorzorgsmaatregelen zal voorstellen.

België ijvert ervoor dat de “safeguards” niet afgezwakt worden en dat de herziening van deze maatregelen eventueel met andere financiële instrumenten uitgebreid wordt (hoewel deze herzieningsronde zich momenteel enkel tot investeringsprojecten beperkt). Ook bepleiten wij een harmonisatie van de de “safeguards” van de Wereldbank, IFC en MIGA.

Dit standpunt heb ik verdedigd naar aanleiding van een bilateraal onderhoud met President Kim en in mijn statement naar aanleiding van de Jaarvergaderingen van de Wereldbank en het IMF in oktober van dit jaar. Aangezien de Wereldbank functioneert in samenwerkingsverband, waarbij getracht wordt beslissingen in consensus te nemen en vermits de ontvangende aandeelhouders minder dwingende “safeguards” wensen in tegenstelling tot andere aandeelhouders, zou de bespreking van zo’n eerste concreet voorstel door de Raad van Bestuur kunnen leiden tot een intense discussie. Na deze bespreking hebben alle ‘stakeholders’ dus ook de civiele maatschappij de kans om hun opmerkingen te verstrekken.

3), 4). en 5) Ook tijdens de onderhandelingen in het kader van de wedersamenstelling van de IDA17-werkmiddelen heeft België steeds het belang van goede en doeltreffende voorzorgsmaatregelen ten voordele van duurzame ontwikkeling verdedigd.

Vanzelfsprekend is er regelmatig overleg tussen mijn kabinet, de administratie en onze vertegenwoordiger bij de Wereldbank in Washington DC. Zo werd een Belgische standpuntbepaling aan onze vertegenwoordiger bij de Wereldbank overgemaakt en werd in oktober van dit jaar nog verduidelijkingen gevraagd naar aanleiding van een technische briefing van het management van de Wereldbank betreffende de “safeguards”. Elementen van deze positie zijn tijdens een vergadering in oktober 2013 aan de civiele maatschappij (onder andere, aan 11.11.11) (mondeling) meegedeeld. Mijn medewerkers waken over het nauwgezet inlichten van de civiele maatschappij over de stand van zaken. Vooralsnog blijft de informatie betreffende de safeguardherziening echter schaars en weinig concreet. Ik heb dan ook aan mijn administratie gevraagd dit herzieningsproces van nabij te op te volgen en bij de Wereldbank te blijven aandringen op concrete voorstellen.

Zoals eerder reeds aangegeven is onze vertegenwoordiger bij de Wereldbank steeds bereid om de positie van onze kiesgroep tijdens een hoorzitting te verduidelijken.