Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10390

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 12 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Partnergeweld - Politie - Centra voor algemeen welzijnswerk - Samenwerking

huiselijk geweld
gemeentepolitie
maatschappelijk werker
officiële statistiek

Chronologie

12/11/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10390 d.d. 12 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent zijn er heuglijke cijfers bekendgemaakt: het aantal aangiftes van partnergeweld is voor het eerst in zeven jaar gedaald. In 2012 zijn er 20.263 aangiftes van fysieke mishandeling tussen partners gedaan. Dat zijn er 8 % minder dan in 2011. Wat het aantal klachten van psychisch geweld betreft, is er ook een daling opgetreden met 8 % ten opzichte van 2011. Dat bracht het aantal aangiftes voor psychisch geweld op 19.530.

Redenen van de daling zijn de sensibiliseringscampagnes die met betrekking tot partnergeweld gevoerd zijn en ook de samenwerking tussen politiediensten en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), die paren ondersteunen die te maken krijgen met partnergeweld.

Het pilootproject waarbij CAW's of andere hulpverleningsorganisaties en politiediensten samenwerken is begonnen in 2004 in Dendermonde. Bij gevallen van partnergeweld gaven politieagenten een brochure mee van een lokaal CAW die het paar verder kon helpen in hun relatie. Mits toestemming nam het lokale CAW zelf contact op met het paar om de verdere hulpverlening te organiseren.

Na dit pilootproject werden er in 2006 verdere richtlijnen uitgewerkt over hoe politie en magistratuur met behulp van hulpdiensten partnergeweld konden aanpakken. Men wou afstappen van de werkwijze waarbij men enkel een proces- verbaal kon opstellen terwijl men er vaak zeker van was dat het partnergeweld niet zou stoppen.

Graag had ik de volgende vragen gesteld:

1) Kunnen de cijfers door de geachte minister iets meer gedetailleerd weergegeven worden? Kunnen de cijfers en evoluties ten opzichte van vorig jaar per provincie (of per politiezone) weergegeven worden?

2) Worden de richtlijnen van 2006 door alle politiezones opgevolgd? Wordt het CAW met andere woorden bij elke situatie van partnergeweld in België betrokken indien het paar akkoord is? Zo nee, in welke zones wel en welke zones niet?

3) Bij welke andere interventies door de politie worden welzijnsorganisaties in een later stadium betrokken? Heeft de geachte minister nog plannen om welzijnsorganisaties in te schakelen? Zo ja, in welke opzichten?