Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1037

van Inge Faes (N-VA) d.d. 28 januari 2011

aan de minister van Justitie

Veroordelingen - Uitwissing - Eerherstel - Cijfers - Verdeling over de arrondissementen

strafsanctie
strafblad
strafverjaring
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

28/1/2011Verzending vraag
2/3/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1037 d.d. 28 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België heeft men de mogelijkheid om in eer hersteld te worden na het uitzitten van een straf of het betalen van de in geval van veroordeling opgelegde boetes of schadevergoedingen. Bij een politiestraf gaat het om een gevangenisstraf van een tot zeven dagen, een boete van een tot vijfentwintig euro, een werkstraf van twintig tot vijfenveertig uur. Misdrijven die worden bestraft met een politiestraf worden "overtredingen" genoemd. De gevolgen van deze veroordeling worden automatisch gewist, het vergt geen persoonlijke stappen of een gerechtelijke beslissing, maar het gebeurt van rechtswege. Wie veroordeeld werd tot een straf die niet kan worden uitgewist, kan vragen om door een gerechtelijke beslissing in eer en rechten hersteld te worden. Deze procedure vereist dus wel persoonlijke stappen.

De twee procedures hebben dezelfde gevolgen: ze doen de onbekwaamheden die uit de veroordeling zijn voortgevloeid, ophouden en verhinderen dat de veroordeling als grondslag dient voor de herhaling of in de uittreksels uit het strafregister wordt vermeld. Eerherstel zorgt er echter niet voor dat de persoon in kwestie in zijn vorige titel, graad of ambt wordt hersteld. Ook biedt het niet de mogelijkheid aanspraak te maken op de erfenis waarvan de persoon was uitgesloten.

Om eerherstel te kunnen genieten, moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. Men moet de vrijheidsberovende straffen uitgezeten hebben en de geldstraffen waartoe men werd veroordeeld, betaald hebben. Ook moet men voldaan hebben aan de in het vonnis bepaalde verplichting tot teruggave, schadevergoeding en betaling van kosten. Indien de verjaringstermijn van de straf verstreken is, mag men niet de oorzaak zijn van het verstrijken van deze termijn.

Wij hadden graag een antwoord gehad op volgende vragen:

1) Hoeveel aanvragen tot eerherstel zijn er jaarlijks sinds 2005 ingediend en voor welk soort misdrijven?

2) Hoeveel worden hiervan ingewilligd, per jaar en sinds 2005?

3) Graag hadden wij deze cijfers ook per gerechtelijk arrondissement gehad?

Antwoord ontvangen op 2 maart 2011 :

De centrale statistische databank van het College van procureurs-generaal bevat onvoldoende betrouwbare gegevens om op de gestelde vragen te kunnen antwoorden. Er kunnen dus geen betrouwbare cijfergegevens worden aangeleverd.