Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10366

van Veerle Stassijns (N-VA) d.d. 12 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Apotheek - Schriftelijke verklaring voor het verkrijgen van geneesmiddelen - Aantallen - Controles - Inbreuken

geneesmiddel
apotheker
vrij verkrijgbaar geneesmiddel
geografische spreiding
gezondheidsstatistiek

Chronologie

12/11/2013Verzending vraag
7/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10366 d.d. 12 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Om een geneesmiddel te verkrijgen, moet men aan de verstrekkende apotheker of een voorschrift voorleggen of een schriftelijke verklaring ondertekenen.

Betreffende de schriftelijke verklaring om een geneesmiddel te verkrijgen bij de apotheek heb ik volgende vragen voor de minister:

1) Hoeveel schriftelijke verklaringen om een geneesmiddel te verkrijgen, werden de afgelopen vijf jaar opgesteld? Gelieve bij het antwoord een onderscheid te maken per gewest.

2) a. Hoeveel controles op die schriftelijke verklaringen werden de afgelopen vijf jaar gevoerd? Gelieve bij het antwoord een onderscheid te maken per gewest.

b. Hoeveel inbreuken werden de afgelopen vijf jaar vastgesteld?

Antwoord ontvangen op 7 januari 2014 :

Het document “schriftelijke verklaring” waarnaar verwezen wordt, wordt in de wetgeving terzake, met name het Regentsbesluit van 6 februari 1946, een ‘schriftelijke aanvraag’ genoemd en verwijst naar het document dat bij de aflevering van bepaalde gifstoffen in bepaalde hoeveelheden per geneesmiddelenverpakking aan de patiënt dient voorgelegd te worden door de apotheker en door de patiënt dient ondertekend te worden bij ontstentenis van een doktersvoorschrift, zoals beschreven in art. 3 van het Regentsbesluit.

1. Het aantal ‘schriftelijke aanvragen’ dat de laatste vijf jaar werd opgesteld voor het bekomen van dergelijke geneesmiddelen ter vervanging van een doktersvoorschrift is niet bekend bij het Directoraat Generaal Inspectie van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) omdat een ‘schriftelijke aanvraag’, in tegenstelling tot een doktersvoorschrift, niet in het voorschriftenregister van de apotheker moet ingeschreven worden, conform artikel 34 van het koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers.

2. a. Er werden de voorbije vijf jaar geen gerichte controles uitgevoerd in de apotheken in verband met de problematiek van de ‘schriftelijke aanvragen’. Dit belet niet dat in de voorbije vijf jaar in gans het land tijdens de routinecontroles in de apotheken de problematiek van de ‘schriftelijke aanvraag’ door de apothekers-inspecteur mogelijks werd besproken met de betrokken verantwoordelijke apotheker.

2. b. Er werden de voorbije vijf jaar geen formele inbreuken vastgesteld op de reglementaire bepalingen inzake de ‘schriftelijke aanvraag’ die het voorwerp hebben uitgemaakt van administratieve boetes of processen-verbaal.