Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10360

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 8 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Wapenhandel - Productie onder licentie - Buitenland - BelgiŽ - Overzicht - Controle

wapenhandel
wapenindustrie
officiŽle statistiek

Chronologie

8/11/2013Verzending vraag
5/12/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10361

Vraag nr. 5-10360 d.d. 8 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Graag had ik u volgende vragen gesteld:

1) Is de uitreiking van licenties om in het buitenland wapens, munitie of ander militair materiaal te produceren een federale bevoegdheid? Indien neen, hoe is dit dan wettelijk geregeld op het regionale niveau?

2) Kunt u mij een overzicht geven, en dit voor de jongste tien jaar, van het aantal licenties die uitgereikt zijn om wapens, munitie of ander militair materiaal te produceren in het buitenland? Kunt u de cijfers opsplitsen per jaar?

3) Kunt u per toegestane licentie een beschrijving geven van de activiteiten die hierdoor opgestart werden? Hoeveel fabrieken produceren aldus in het buitenland onder een Belgische licentie, in welk land en wat produceren zij? Kunt u per geval opsplitsen en toelichten? Lopen hun licenties oneindig door, of tot wanneer zijn zij geldig?

4) Kunt u dit tevens doen voor productiecentra die niet fungeren onder een licentie van de jongste tien jaar? Welke fabrieken produceren aldus wat en waar, gebaseerd op een oudere licentie (bijvoorbeeld de Eldoret fabriek in Kenia)? Lopen hun licenties oneindig door, of tot wanneer zijn zij geldig?

5) Hoeveel licenties zijn er de afgelopen tien jaar afgewezen? Kunt u opsplitsen per jaar?

6) Hoe gebeurt de beoordeling van het al dan niet toekennen van een licentie om in het buitenland te produceren? Welke criteria spelen hierbij een rol?

7) Hoe controleert ons land de activiteiten van bedrijven in het buitenland zodra de licentie is goedgekeurd? Kunt u toelichten?

8) Heeft u een algemeen beeld van de totale jaarlijkse productie in het buitenland onder een Belgische licentie? Kunt u toelichten wat dit qua fysiek materiaal alsook financiŽle omzet omvat?

Antwoord ontvangen op 5 december 2013 :

De bevoegdheden met betrekking tot de in-, uit- en doorvoer van wapens werden door de Bijzondere wet van 12 augustus 2003 grotendeels toegewezen aan de regio’s. Mijn departement is nog bevoegd om advies te geven bij federale vergunningen in geval van de export van materieel vanwege Defensie en de Federale Politie. Vergunningen voor de export van licenties die de uitbouw van een productiecapaciteit voor wapens ten doel hebben, horen niet bij deze bevoegdheid.

Het antwoord op deel 1 van uw eerste vraag is bijgevolg neen. Het behoort ook niet tot mijn bevoegdheden om namens de Gewesten te antwoorden op vragen over exclusieve bevoegdheden van de Gewesten.