Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10229

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 25 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding - Rapport "Mensenhandel & Mensensmokkel" - Slachtoffers van mensenhandel - Misdaad onder dwang - Onderzoek - Samenwerking politiediensten

Unia
mensenhandel
officiële statistiek
politie
Myria

Chronologie

25/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10229 d.d. 25 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het rapport "Mensenhandel & Mensensmokkel 2010" van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wordt er benadrukt dat politie en gerecht te weinig focussen op slachtoffers van mensenhandel die een misdaad onder dwang plegen. Vaak worden de slachtoffers als daders gezien en worden ze daardoor zeer hard gestraft voor een daad die ze eigenlijk niet wilden plegen.

Vaak gaat het in deze gevallen over misdaden als schijnzelfstandigheid, drugsdealen, diefstal of het aannemen van een valse identiteit.

Het CGKR adviseert de politie en het gerecht om meer inspanningen te doen om slachtoffers van mensenhandel te herkennen en erkennen, conform de Europese richtlijn 2011/36/EU inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel die de bescherming beoogt van slachtoffers van mensenhandel. Dit is de enige manier om nieuwe victimisering te voorkomen en de slachtoffers te doen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek tegen de daders.

Vanuit politionele hoek vindt het CGKR dat verschillende politiediensten veel beter zouden moeten samenwerken met de sectie mensenhandel van de federale politie. Bovendien moet de politie de professionele attitude hebben om een mogelijk slachtoffer van mensenhandel te detecteren door middel van vorming en opleiding. De eerstelijnsdiensten zijn immers de start van een dossier en zeer bepalend voor een verdere uitspraak.

Graag volgende vragen:

1) Zijn er statistieken beschikbaar waarbij initiële daders uiteindelijk slachtoffers blijken te zijn van mensenhandelaars? Indien beschikbaar graag per jaar (van 2010 tot en met heden) en per gepleegd delict.

2) Erkent de geachte minister de problematiek van slachtoffers van mensenhandel en het gebrek van samenwerking tussen de sectie mensenhandel van de federale politie en andere politiediensten?

3) Hoe zal de geachte minister structureel en operationeel maatregelen nemen om deze samenwerking te verbeteren?