Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10226

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 25 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Landsverdediging

Schietoefeningen - Zeebodem - Vervuiling door munitie - Legerbasis Lombardsijde - Volume - Informatie van de burgers - Andere gebruikers

krijgsmacht
vuurwapen
vervuiling van de zee

Chronologie

25/10/2013Verzending vraag
13/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10226 d.d. 25 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een mariene zone gelegen in de Noordzee voor de legerbasis van Lombardsijde wordt gebruikt voor militaire schietoefeningen. De munitie die daarbij in het water terechtkomt, wordt niet verwijderd en kan op langere termijn, na uitloging, aanleiding geven tot chemische vervuiling.

Hierover aan u de volgende vragen.

1) Graag een overzicht van het aantal schietoefeningen (dagen per jaar) op deze locatie.

2) Heeft Defensie een idee van de hoeveelheid munitie die per militaire schietoefening in het water terechtkomt?

3) Is deze munitie loodhoudend?

4) Hoe worden burgers (vissers, duikers, wandelaars....) op de hoogte gebracht van deze schietoefeningen?

5) Wordt deze site uitsluitend gebruikt door de Belgische Defensie? Zo neen, maken private partners/buitenlandse krijgsmachten hier ook gebruik van? Graag een overzicht.

Antwoord ontvangen op 13 december 2013 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1) Volgend overzicht geeft het aantal dagen dat de schietzone van Lombardsijde jaarlijks gebruikt wordt.

Jaar

2009

2010

2011

2012

2013 (tot en met oktober)

Aantal dagen

40

28

23

49

30


2) Volgend overzicht geeft het aantal schoten dat in zee terecht kwam

Jaar

2009

2010

2011

2012

2013 (tot en met oktober)

Aantal schoten

51.480

47.189

42.180

51.123

19.200



3) In verband met de eventuele vervuiling door munitie gaat het om munitie van klein kaliber dat loodhoudend is. Defensie heeft in 2010 en 2011 deelgenomen aan een structureel overleg met FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - dienst Marine Milieu. In 2012 is er een wetenschappelijke evaluatie van de effecten van militaire activiteiten op de mariene biodiversiteit gepubliceerd waaruit ik citeer: ‘Wat de chemische vervuiling betreft, is deze afkomstig van de munitie van de schietoefeningen of van de ontploffing van mijnen te verwaarlozen ten opzichte van de chemicaliën die via lozingen, olierampen, enz. op de bodem terechtkomen’.

4) Het programma van de schietstand is te consulteren op de website van Defensie www.mil.be.

De beschrijving van de sectoren wordt jaarlijks hernomen in de “Berichten Aan Zeevarenden”, uitgegeven door de Vlaamse Overheid (Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, Intern Verzelfstandigd Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, afdeling Kust, Hydrografie). Deze sectoren zijn terug te vinden op de website van de Vlaamse Hydrografie en op de maritieme kaarten. De geplande militaire activiteiten van het schietveld en de beperkingen van het gebruik van deze sectoren door de scheepvaart worden gepubliceerd in de maandelijkse “Berichten Aan Zeevarenden”.

Praktisch gezien wordt er bij iedere schietoefening, rechts van de uitgang van de havengeul Nieuwpoort, een signalisatiebord zichtbaar gemaakt met volgende vermeldingen: “Gevaar – danger ; zeewaartse schietoefeningen; info VHF 67 Call Sign :SN”.

Tijdens het uitvoeren van de schietoefeningen staan er langs beide kanten van de schietstand twee schildwachten (één op het strand en één in de duinen) die toevallige voorbijgangers tegenhouden. Bovendien kan de veiligheidstoren schepen oproepen en een koers geven zodat ze buiten de veiligheidszone kunnen blijven. Tot slot zijn er twee patrouilleboten voorzien die kunnen tussenkomen indien er geen gevolg wordt gegeven aan de oproepen via de radio. Het vuren wordt altijd onderbroken als er een mogelijk risico optreedt.

5) Deze site wordt ook gebruikt door private partners en buitenlandse strijdkrachten. Voor wat betreft de buitenlandse strijdkrachten wordt de zone gebruikt binnen het kader van de Mine countermeasure vessels Operational Sea Training (MOST). MOST is het trainingscentrum waar mijnenbestrijdingsschepen van de NAVO hun operationele paraatheid kunnen trainen. Tijdens de training maken de schepen van het trainingscentrum gebruik van de schietsector Lombardsijde voor het oefenen van hun procedures. De schietsector Lombardsijde is de enige plaats in België waar dit nog mogelijk is. Hierna volgt een overzicht:

Jaar

2009

2010

2011

2012

2013 (tot en met oktober)

Aantal dagen /private partner

8

 

2

 

NIHIL

9

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Aantal dagen / buitenlandse strijdkrachten

NIHIL

NIHIL

NIHIL

3

11