Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10200

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de bestendiging van de maatregel betreffende de financiering van contraceptie voor jongeren

anticonceptie
bestedingen voor gezondheid
abortus
migrerende vrouw
OMNIO
gezondheidsstatistiek

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4088

Vraag nr. 5-10200 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vanaf 1 oktober 2013 hebt u de maatregel die jonge vrouwen tot 21 jaar een korting geeft op de kostprijs van hun contraceptivum opgenomen in de reguliere ziekteverzekering. Tot nu ging het om een experimentele terugbetaling op basis van artikel 56 van de gecoördineerde wet die jaarlijks verlengd moest worden.

Aangezien u beslist hebt dit experiment te bestendigen ga ik er van uit dat de doelstellingen die u met het toekennen van deze korting wenste te bereiken ook gehaald zijn. Zo was een van de doelen die jonge vrouwen te bereiken die nu vaak geen toegang hadden tot contraceptiva, zoals meisje van allochtone afkomst of vrouwen die in armoede leven.

Vandaar dat ik u volgende vragen wil stellen:

1) Is het aantal ongewenste zwangerschappen bij jonge vrouwen uit de doelgroep gedaald in de periode dat de experimentele terugbetaling liep?

2) Is het aantal abortussen bij jonge vrouwen uit de doelgroep gedaald in de periode dat de experimentele terugbetaling liep?

3) Wat is het aandeel van jonge vrouwen van allochtone afkomst of met het OMNIO statuut in de groep die gebruik maakt van deze maatregel en hoe verhoudt dit aandeel zich tot hun aandeel in de gehele bevolking?