Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10183

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de behandeling van lichte depressies

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
geestesziekte
psychotropicum
psychologie
paramedisch beroep
beroep in de gezondheidszorg

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3964

Vraag nr. 5-10183 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent wetenschappelijk onderzoek stelt dat voor licht depressieve patiënten een behandeling van psychotherapie even goed of zelfs beter werkt dan antidepressiva. Bij milde depressies hebben deze antidepressiva trouwens ook geen meerwaarde in vergelijking met een placebopil. Nochtans blijk uit cijfers van het Onafhankelijk Ziekenfonds blijkt dat van alle volwassenen die antidepressiva slikken, er slechts 15% ook in behandeling is bij een psychotherapeut. In de praktijk krijgen patiënten vaak gewoon pillen voorgeschreven en blijft het daarbij. De medicatie onderdrukt de klachten, maar doet niets aan de oorzaak ervan.

Ook Filip Raes, hoofddocent psychologie aan de KULeuven vreest voor een medicalisering van de psychische problemen en de verminderde aantrekkingskracht van psychotherapie hierdoor. Door middel van cognitieve gedragstherapie leren patiënten zich wapenen tegen problemen en eventuele terugval, terwijl er anderzijds nog altijd geen zekerheid is over de effecten op lange termijn van langdurig gebruik van antidepressiva. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg startte in februari van dit jaar met de studie “Plaats van psychotherapie in de lange termijn behandeling van majeure depressie”. Uit deze studie zou ook een draaiboek voor de behandeling van depressie volgen en wat de rol van de psychotherapie daarin kan zijn.

Zelfs al blijkt dat er binnen de behandeling van depressie een veel grotere rol voor de psychotherapie is weggelegd dan nu het geval is, stelt zich nog altijd het probleem dat deze psychotherapie nog altijd niet erkend is. Nu kan iedereen die daar zin in heeft, zich een psychotherapeut noemen en mensen beginnen te behandelen. Zelfs de klinisch psychologen werken op dit moment nog altijd in de illegaliteit wanneer ze mensen gezondheidsadvies geven. In mijn mondelinge vraag van 23 mei 2013 vroeg ik u reeds naar een stand van zaken rond deze erkenning en u kon mij toen antwoorden dat u werkte aan een consensustekst en een compromis verwachtte rond de zomer. Ik stel helaas vast dat er vooralsnog niets gewijzigd of beslist is.

Geachte Minister, ik heb bijgevolg toch wel enkele vragen voor u:

1) Hoe staat het ondertussen met die erkenning? Is er een consensus? Wanneer mogen wij concrete resultaten verwachten?

2) Wanneer worden de resultaten van deze studie door het KCE verwacht? Hoe zal u deze resultaten implementeren in uw beleid?

3) Zal u in afwachting hiervan reeds maatregelen nemen om het gebruik van antidepressiva te verminderen ten voordele van psychotherapie?