Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10153

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 oktober 2013

aan de minister van Justitie

Gedetineerden - Uniform - Afschaffing - Veiligheidsprobleem - Vakbonden

kledingstuk
strafgevangenis
gedetineerde

Chronologie

22/10/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10153 d.d. 22 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Binnen ongeveer twee jaar zal geen enkele gevangenis in België nog met uniformen werken: gedetineerden zullen hun eigen kleren mogen dragen. Het wettelijke kader hiervoor dateert uit 2005. Volgens het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen heeft een gevangenisplunje geen meerwaarde meer. De media melden hierbij dat de vakbonden gewagen van een dreigend veiligheidsprobleem.

Hierbij de volgende vragen.

1) Naar welk veiligheidsprobleem verwijzen de vakbonden?

2) Hoe belangrijk, relevant en realistisch schat Gevangeniswezen deze vermoedelijke veiligheidsproblemen in?

3) Met welke kosten of besparingen gaat de afschaffing van het gevangenisuniform gepaard?

4) Hoe komt het dat de toepassing van een wet hieromtrent - daterend van 2005 - zo lang op zich liet wachten?

5) Blijkbaar zal het nog twee jaar duren voor de afschaffing in alle gevangenissen een feit is. Hoe komt het dat sommige gevangenissen hiermee zo lang wachten?

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

1. Deze vraag dient u te richten aan de vakbonden. In sommige gevangenissen is de afschaffing van het uniform reeds jaren geleden doorgevoerd. 

2. Er stelden zich tot op heden geen noemenswaardige veiligheidsproblemen in de gevangenissen die het uniform reeds banden. Sowieso zal er steeds een goed onderscheid en dus herkenbaarheid zijn tussen gedetineerden, bezoekers en personeel. Zo blijft het bewakend personeel een uniform dragen, alle personeelsleden (ook administratieven en directieleden) zijn verplicht een personeelsbadge te dragen en op de meest ‘gevaarlijke’ plaatsen voor persoonsverwisselingen (bijvoorbeeld bezoekzaal) worden vingerafdrukken genomen van de gedetineerden. 

3. Dit is zeer moeilijk te bepalen. Niet alleen is het uniform reeds afgeschaft in enkele gevangenissen (waardoor dit momenteel geen besparing oplevert), soms zal het dragen van een uniform wel nog verplicht zijn. Ik verwijs hierbij naar artikel 43 van de Basiswet. Sommige gedetineerden zullen ook zelf niet in de mogelijkheid verkeren om eigen kledij aan te schaffen en zal de uniformkledij behouden blijven. 

4. De praktische uitwerking van deze wet vergt een lang – vooral organisatorisch – proces. Er dienen heel wat aanpassingen te gebeuren zoals onder meer in het huishoudelijk regelement. Bovendien hebben we gewacht op de evaluatie van deze implementatie bij enkele proefgevangenissen alvorens deze in te voeren in de gehele gevangenispopulatie. 

5. Dit is een interpretatie van een journalist. Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen heeft hier zelf geen termijn op gekleefd. In sommige gevangenissen is de afschaffing reeds jaren geleden gebeurd, in andere gevangenissen is het pas een recente praktijk.