Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10108

van Louis Ide (N-VA) d.d. 16 oktober 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

MediPrima - Openbare centra voor maatschappelijk welzijn - Medische kosten - Verpleeginstellingen - Stand van zaken

ziekenhuis
OCMW
informatieverwerkend systeem
gezondheidsstatistiek
geografische spreiding
bestedingen voor gezondheid

Chronologie

16/10/2013Verzending vraag
14/11/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10108 d.d. 16 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds kort is "MediPrima" (fase 1) in voege, een IT-systeem dat het mogelijk maakt om beslissingen tot tenlasteneming van medische hulp door Openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's) elektronisch in te voeren en centraal te beheren. Dit systeem moet er onder andere voor zorgen dat het aantal medische facturen dat de OCMW's zelf zullen moeten behandelen (en waarbij zij verantwoordelijk zijn voor het voorschot op de factuur) sterk zal afnemen.

De eerste fase betreft concreet de medische kosten die gemaakt worden in en gefactureerd worden door een verpleeginstelling en geldt zowel voor hospitalisaties als ambulante zorg.

Alle OCMW's dienden vanaf 1 oktober 2013 in te stappen in het MediPrima-project, fase 1. Ook de verpleeginstellingen zijn sindsdien verplicht om de beslissingen van het OCMW hieromtrent te raadplegen, onder meer om na te gaan of de kosten door het OCMW of door de staat ten laste worden genomen en zo ja, welke, en om een eventueel betaalverbintenisnummer te verkrijgen. Deze consultatie moet mogelijk gemaakt worden via aanpassingen aan het gebruikelijke klantenbeheersysteem. Tot dan kunnen de verpleeginstellingen gebruik maken van een gratis webtoepassing die hiervoor door de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) ter beschikking wordt gesteld. De zorgverstrekkers krijgen nog tot en met 31 december 2013 om in te stappen in het project.

1) Zijn alle OCMW's intussen effectief ingestapt in dit project? Zo neen, hoeveel niet? Hoeveel van deze bevinden zich in Vlaanderen, Brussel en Wallonië?

2) Hoeveel verpleeginstellingen consulteren de OCMW-beslissingen inzake tenlasteneming al via het eigen klantenbeheersysteem? Hoeveel van deze bevinden zich in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Hoeveel doen hiervoor nog beroep op de gratis webtoepassing van de POD MI? Hoeveel van deze bevinden zich in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Tot wanneer hebben de verpleeginstellingen de tijd om hun klantenbeheersysteem aan te passen?

3) Hoeveel zorgverstrekkers zijn er intussen al ingestapt in het project? Kan de geachte staatssecretaris deze cijfers opdelen per type zorgverstrekker en per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

Antwoord ontvangen op 14 november 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1) Op 21 oktober 2013 waren er al 173 Openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW’s) die effectief een elektronische beslissing in de database MediPrima hebben ingebracht.

2) Tot nu toe zijn het enkel de pilootziekenhuizen (CHU Charleroi en AZ Groeninge) die volledig operationeel zijn. Zij maken beiden gebruik van een toepassing die in hun klantenbeheersysteem is geïntegreerd. Vanaf 1 januari 2014 worden alle ziekenhuizen geacht in staat te zijn om de OCMW-beslissingen te consulteren.

3) De fase 1 betreft momenteel enkel de ziekenhuizen. In een volgende fase worden er geleidelijk aan nieuwe zorgverstrekkers toegevoegd.