Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-996

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 19 mei 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Lasertherapieën - Klachten - Brandwonden - Blijvende letsels

plastische chirurgie
haar- en schoonheidsverzorging
huidziekte
trauma
rechten van de zieke
stralingsapparaat

Chronologie

19/5/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 19/6/2008)
13/8/2008Antwoord

Vraag nr. 4-996 d.d. 19 mei 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Steeds vaker maken de burgers gebruik van laserstralen om esthetische redenen – denken we maar aan permanente ontharing – of als behandeling van huidproblemen (couperose, psoriasis, etc.). Dat is echter niet altijd zonder gevaar.

De esthetische laserbehandelingen worden niet gecontroleerd. Het betreft immers “esthetische ingrepen”.

Vooral de laserbehandelingen leiden soms tot lelijke brandwonden en letsels. Deze lichamelijke schade is soms blijvend en vergt jarenlange behandeling.

Ook bij behandelingen bij dermatologen loopt er wel eens iets fout. Ik ontvang over de laserbehandelingen regelmatig klachten vanwege patiënten. Vreemd genoeg zit de overheid stil.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Heeft de geachte minister weet van de diverse klachten aangaande het gebruik van laserstralen om esthetische redenen vanwege patiënten? Zo ja, om welke klachten gaat het? Zo neen, acht zij dit normaal gezien de media gewag maken van diverse problemen?

2) Kan zij uitvoerig aangeven hoeveel klachten zijzelf en de bevoegde administratie hebben ontvangen aangaande het gebruik van laserstralen voor esthetische redenen vanwege patiënten en dit respectievelijk voor de jaren 2005, 2006 en 2007? Kan zij ook de aard van de klachten uitvoerig bespreken?

3) Hoe reageert zij op de diverse klachten aangaande het oplopen van brandwonden door lasertherapieën en de blijvende letsels die dit soms veroorzaken?

4) Welke zijn de oorzaken van de incidenten? Kan zij dit uitvoerig bespreken en aangeven welke onderzoeken hiernaar werden gevoerd?

5) Is zij voorstander van het organiseren van ronde tafel gesprekken met de sector van de schoonheidsspecialisten, de dermatologen en de importeurs van de ze toestellen alsook met de patiëntenverenigingen? Zo ja, tegen wanneer zouden deze plaatsvinden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 13 augustus 2008 :

1. Het gebruik van laserstralen in de schoonheidssector, onder meer voor ontharing, is voor zover het niet onder toezicht van een arts wordt uitgevoerd, nog steeds niet aan een wetgeving onderworpen.

Klachten in verband met het gebruik van laserstralen kunnen gemeld worden aan de federale ombudsdienst « Rechten van de patiënt » van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. Deze dienst is bevoegd om klachten aangaande het gebruik van laserstralen om esthetische redenen te registreren. Het gaat hier meestal om brandwonden en de gevolgen ervan.

2. In principe behandelt de dienst « Rechten van de patiënt » enkel de klachten afkomstig van de ambulante zorgsector. Deze dienst is bevoegd om bemiddelend tussen te komen bij klachtmeldingen van patiënten over beroepsbeoefenaars die werkzaam zijn in de ambulante gezondheidszorg.

Klachtmeldingen over beroepsbeoefenaars die werkzaam zijn in de ziekenhuizen en die op de FOD terechtkomen, worden door de dienst « Rechten van de patiënt » onmiddellijk doorverwezen naar de ombudsdienst van het ziekenhuis waar de beroepsbeoefenaar werkzaam is (en worden bijgevolg niet inhoudelijk geregistreerd door de dienst « Rechten van de patiënt »).

Slechts twee gevallen in verband met laserbehandeling werden tot hiertoe door de dienst « Rechten van de patiënt » behandeld. De zaken werden achteraf in der minne geregeld.

3. Een betere en regelmatig te herhalen informatie naar de verschillende doelgroepen lijkt ons nodig zowel inzake de mogelijkheden van aangifte van vastgestelde verwikkelingen na het (therapeutisch) toepassen van laserstralen, maar ook inzake de rechten van de patiënt.

Inzake de wetgeving, verwijzen we hier naar het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uiteofening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies voor wat het therapeutisch toepassen betreft van het gebruik van laserstralen door artsen. Wat de reglementering betreft in verband met het gebruik van laserstralen in de sector van esthetische verzorging door niet-medisch personeel, is dit nog steeds niet in het stadium van een ontwerp geraakt.

Ook het koninklijk besluit van 25 november 2005 betreffende de reglementering van tatoeages en piercings biedt geen oplossing aangezien behandeling met laserstralen in dit koninklijk besluit ook niet vermeld wordt en dus niet kan gecontroleerd worden door de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid (de technieken gebruikt bij tatoeëring zijn totaal verschillend van deze toegepast tijdens een laserbehandeling).

Een duidelijke regelgeving in verband met deze problematiek zou het voorwerp moeten uitmaken van een bijzonder aandacht.

4. Een goede ervaring en kennis inzake de mogelijke toepassingen en grenzen van de gebruikte lasertoepassingen is een eerste vereiste vooraleer men overgaat tot het behandelen met laserstralen. Verkeerd gebruik leidt tot onomkeerbare letsels zoals osteonecrosis bij orthopedische behandelingen en diepe brandwonden bij dermatologische behandelingen.

De laserstralenproblematiek is goed gekend door het medisch corps en valt onder de bevoegdheid van de specialisten terzake (huidartsen, oogartsen, chirurgen, ...). Het probleem werd reeds uitvoerig behandeld ondermeer door de Hoge Gezondheidsraad (zie advies van november 2006 op de HGR-website).

5. Het uitwerken van een duidelijke reglementering in verband met het gebruik van lasertherapieën door personen niet behorend tot het medisch corps en vervolgens een constante en scherpe toezicht van deze personen (waaronder de schoonheidssector) zijn de eerste stap voor het voorkomen of beperken van incidenten. In deze context (uitwerken van een nieuwe reglementering) is het organiseren van gesprekken met de sector van de schoonheidsspecialisten, de artsen specialisten (waaronder de dermatologen), de invoerders van deze toestellen alsook met de patiëntenverenigingen zeker wenselijk.