Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-856

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 23 april 2008

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Overheidswebsites - Toegankelijkheid - Webrichtlijnen

internetsite
overheid
Europese Commissie
elektronische overheid
kwaliteitsmerk

Chronologie

23/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
12/12/2008Antwoord

Vraag nr. 4-856 d.d. 23 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2006 werd beslist dat alle overheidswebsites in Europa eind 2010 moeten voldoen aan een aantal toegankelijkheidseisen. Dit is een belangrijke stap. Uit onderzoeken blijkt dat er slechts een paar procenten van de onderzochte sites voldoen aan de minimale eisen met betrekking tot de toegankelijkheid en dat de juiste toepassing van de standaarden bijna net zo zeldzaam is.

Nederland blijkt luidens Europa een goede aanpak te hebben. Op verzoek van de Europese Commissie werden de webrichtlijnen onlangs gepresenteerd op de ministeriële conferentie over eGovernment in Lissabon. De commissie schuift deze webrichtlijnen naar voor tussen andere best practices.

Waar naar verluidt de meeste Lidstaten eisen stellen aan de toegankelijkheid van overheidsites werd in Nederland gekozen voor een aanpak waarin de bouwkwaliteit van overheidsites centraal staat. Het gaat dus om meer dan alleen toegankelijkheid. Er is een kwaliteitsmodel ontwikkeld waarmee echt betere websites gebouwd kunnen worden. Verder zijn er tevens instrumenten waarmee kan worden vastgesteld in welke mate een site ook echt aan de kwaliteitseisen voldoet.

In België is er nog geen expliciete wet die bedrijven en overheden verplicht de toegankelijkheidsrichtlijnen toe te passen bij het bouwen van websites.

Er is enkel de wet van 25 februari 2003 ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Is de geachte minister vertrouwd met de webrichtlijnen vanuit Nederland inzake overheidswebsites en meent hij dat deze een voorbeeld kunnen zijn wat ons land betreft?

2) Is hij voorstander van het uitwerken van een kwaliteitsmodel een betere aanpak is dan het uitwerken van toegankelijkheidseisen?

3) Zal België klaar zijn in 2010 wat betreft de toegankelijkheidseisen die werden uitgewerkt vanuit Europa en hoe gaat hij dit realiseren?

4) Kan hij aangeven welke middelen er voorzien zijn voor de realisatie van de toegankelijkheid van de overheidsites?

Antwoord ontvangen op 12 december 2008 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden:

Ik verwijs naar mijn antwoord op de schriftelijke vraag nr. 4-870 van het geachte lid.