Gerechtsgebouwen - Toegankelijkheidscriteria
openbaar gebouw
Regie der Gebouwen
faciliteiten voor gehandicapten
lichamelijk gehandicapte
22/4/2008 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008) |
5/8/2008 | Antwoord |
De laatste jaren wordt op de diverse beleidsniveaus en ook in de media steeds meer aandacht besteed aan de problematiek van de toegankelijkheid van gebouwen, in het bijzonder gebouwen met een publiek karakter, voor mensen met een beperkte mobiliteit – een ruime en diverse groep mensen waartoe onder meer personen met een handicap, ouderen en zwangere vrouwen behoren.
Op een eerdere schriftelijke vraag nr. 4-315 over de toegankelijkheid van de gerechtgebouwen, ontving ik als antwoord dat in Vlaanderen 89 van de 107, in Brussel 10 van de 14, en in Wallonië 38 van de 117 gebouwen volledig toegankelijk zijn.
Graag had ik in dit verband twee bijkomende vragen gesteld:
1. Welke criteria en normen worden gehanteerd om een gerechtsgebouw volledig toegankelijk te maken/verklaren? Wordt hierbij gebruik gemaakt van de in Vlaanderen en Wallonië in deze materie opgebouwde expertise en op welke manier precies?
2. a. Bestaan er een planning en timing om de momenteel nog ontoegankelijke gerechtsgebouwen toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit? Graag had ik hiervan een overzicht gekregen per gebouw dat vandaag nog ontoegankelijk is.
2. b. Zo er nog geen planning mocht bestaan, is de geachte minister bereid om aan deze problematiek prioriteit te geven en om de nodige budgetten te voorzien?
Naar aanleiding van zijn vermelde vragen kan ik het geachte lid het volgend antwoord verstrekken.
1. De gerechtsgebouwen moeten — net zoals alle federale openbare gebouwen — beantwoorden aan de van kracht zijnde gewestelijke wetgevingen om als volledig toegankelijk te worden erkend.
De voornaamste criteria zijn :
— de toegankelijkheid van de gebouwen (parkings, toegang, ...);
— de verplaatsingen in de gebouwen (gangen, liften, ...);
— het gebruik van de lokalen (kantoren, vergaderzalen, toiletten, ..., voor het publiek en het personeel).
Er dient evenwel te worden op gewezen dat bepaalde gerechtsgebouwen niet zodanig kunnen aangepast worden dat zij volledig aan de reglementering voldoen.
Inderdaad, de meeste gebouwen zijn in stedelijk gebied gelegen, deze situatie maakt een verbetering van hun toegankelijkheid vanaf de openbare weg moeilijk.
Andere gebouwen kunnen niet meer worden aangepast omdat zij op architecturaal gebied beschermd zijn en de gewenste aanpassingen niet kunnen uitgevoerd worden omwille van hun structuur (breedte van de gangen, de liften, de lokalen).
2. Volgens een aanbeveling van de Europese Commissie met betrekking op het toegankelijk maken van openbare gebouwen voor personen met beperkte mobiliteit werd een meerjarenplan (2007-2008-2009), — op basis van een eerste raming van de werken te bedrage van 10 304 076,42 euro, uit te voeren in 167 gebouwen bezet door verschillende federale departementen — goedgekeurd en de verwezenlijking ervan werd aangevat.
In 2007 werden reeds kredieten vastgelegd voor een bedrag van 1 292 264,45 euro en voor 26 gebouwen Voor 2008 werd een voorstel gedaan ten bedrage van 3 657 268 euro.
Het jaar 2010 blijft de geplande datum voor de voltooiing van dit plan.
De gerechtsgebouwen zijn vanzelfsprekend opgenomen in dit plan.