Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-819

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 18 april 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Kosovo - Bewapening - Houding van de Verenigde Staten - Houding van de NAVO

Kosovo
Verenigde Staten
militaire samenwerking
NAVO
bewapening
Rusland
Kosovo-kwestie

Chronologie

18/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
23/5/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-820

Vraag nr. 4-819 d.d. 18 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Amerikaanse president heeft officiële toestemming gegeven op 19 maart 2008 om onder de Foreign Assistance Act en de Export Control Act zowel wapens als militaire bijstand te leveren aan Kosovo. Als legitimatie werd aangegeven dat dit de veiligheid van de Verenigde Staten zou verbeteren alsook de wereldvrede zou promoten.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Hoe staat de geachte minister op ten opzichte van het voornemen om wapentuig aan Kosovo te leveren?

2) Het voornemen om Kosovo te bewapenen werd naar verluidt aangekaart op de NAVO-Ruslandraad? Kan hij aangeven welk standpunt door de NAVO werd verdedigd alsook welk standpunt België hieromtrent heeft ingenomen?

3) Werd dit voornemen eveneens aangekaart op de laatste NAVO-Top? Kan hij aangeven wat de conclusie was?

4) Vreest hij niet dat men riskeert een wapenwedloop te ontketenen? Kan hij dit uitvoerig toelichten alsook aangeven of hij hieromtrent nog stappen gaat ondernemen?

Antwoord ontvangen op 23 mei 2008 :

1. Voorzover de Verenigde Staten ondersteuning levert aan de nieuwe Kosovaarse Republiek binnen de doelstellingen van een duurzame Security Sector Reform en in overeenstemming met de doelstellingen van het Ahtisaari Plan, lijkt een Amerikaanse inspanning in eerste instantie zinvol. Er wordt inderdaad voorzien in het Ahtisaari Plan, naast het multi-etnisch karakter van de verschillende strijdkrachten en de democratische controle over de gehele sector, dat de militaire component, de Kosovo Security Force, licht bewapend wordt en niet over zware wapens beschikt zoals tanks, zware artillerie of offensieve luchtmacht capaciteiten. Rekening houdend met deze beperkingen komt het mij als normaal voor dat de Kosovaarse veiligheidsdiensten over het nodige materiaal beschikken om hun missies te kunnen volbrengen en, op termijn, de internationale gemeenschap te vervangen.

2. Dit onderwerp werd op een NAVO-Rusland Raad voor de Top in Boekarest onder « any other bussiness » kort aangehaald door de Russische Federatie. De Verenigde Staten heeft dit simpelweg bevestigd. Hiervan werd enkel nota genomen door de NAVO-Rusland Raad. Er is zeker geen sprake van een NAVO-beslissing.

3. Dit onderwerp werd niet aangekaart op de NAVO-Top in Boekarest.

4. De Kosovaarse veiligheidssector zoals voorzien als uitkomst van de toepassing van de aanbevelingen van het Athisaari Plan is niet van dien aard op zichzelf de vrees voor een wapenwedloop in de regio te genereren.