Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-816

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 18 april 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Verenigde Staten - Inreisverbod - HIV patiënten

Verenigde Staten
aids
toelating van vreemdelingen
beperking van bewegingsvrijheid
visabeleid

Chronologie

18/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
22/9/2008Rappel
26/9/2008Antwoord

Vraag nr. 4-816 d.d. 18 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er geldt een algemeen inreisverbod naar de Verenigde Staten (VS) voor mensen met HIV vanwege een vermeend gevaar voor de volksgezondheid (“Immigration and Nationality Act, section 212”). Wel kunnen HIV-dragers via een eenmalig inreisvisum soms uitzonderlijk speciale evenementen bijwonen.

Het inreisverbod van de VS gaat in tegen het internationale recht op vrij verkeer en gaat in tegen het standpunt van de United Nations High Commisioner of Refugees, UNAIDS dat een inreisverbod mensen met HIV discrimineert. Ik meen dat een inreisverbod geen enkele waarde heeft vanuit het oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid. Het verbod is discriminerend en stigmatiserend.

De internationale richtlijnen van UNAIDS, een coördinatieprogramma van de VN, veroordelen de reisbeperkingen voor geïnfecteerden.

Als antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 3-5172 (Vragen en Antwoorden nr. 3-70, blz. 7236), stelde u het volgende: “Evenwel kan men op ethische gronden genoegzaam argumenteren dat een inreisverbod voor HIV-dragers discriminatoir is. Dergelijk verbod strookt niet met het Europese en door België volledig onderschreven standpunt dat mensen met HIV-AIDS recht hebben op een humane behandeling.”

Uw Nederlandse collega, de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen ziet heden een kans om van het inreisverbod voor mensen met HIV af te komen, en dit omdat de VS en Europa onderhandelen over een ander visumbeleid. Zij maakt zich sterk dat ze de afschaffing van het inreisverbod kan bekomen.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Is de geachte minister bereid om bij de lopende onderhandelingen die eerstdaags plaatsvinden over de visumverplichting het inreisverbod van mensen met HIV tot mede-inzet te maken van deze onderhandelingen? Zo ja, kan u dit toelichten? Zo neen, waarom niet?

2) Is hij bereid hieromtrent te overleggen met uw Nederlandse collega, gezien zij de afschaffing van het inreisverbod voor HIV patiënten tot inzet van de onderhandelingen heeft gemaakt?

3) Wat is het huidig beleid van de Europese Raad ten aanzien van het inreisverbod voor Europeanen met HIV?

4) Gaat u nog andere initiatieven nemen om het inreisverbod voor HIV patiënten naar de VS aan te kaarten en op te heffen?

Antwoord ontvangen op 26 september 2008 :

De Amerikaanse immigratiewetgeving bepaalt inderdaad dat personen die drager zijn van het HIV-virus geen inreisvisum voor de Verenigde Staten van Amerika (VSA) kunnen krijgen. Dragers van het HIV-virus, die de nationaliteit hebben van een land dat opgenomen is in het visumontheffingsprogramma van de Verenigde Staten (bijvoorbeeld België), kunnen evenmin wettelijk de VSA binnenreizen.

De reglementering van de toegang tot het nationaal grondgebied behoort, juridisch gezien, tot de exclusieve en discretionaire bevoegdheid van Staten.

In het volkenrecht bestaat er evenmin een bindend instrument dat Staten verbiedt om de toegang tot hun grondgebied te ontzeggen op grond van besmetting met het HIV-virus. Op juridisch vlak bestaat er bijgevolg geen basis om de Amerikaanse reglementering inzake toegang tot het Amerikaans grondgebied voor dragers van het HIV-virus aan te vechten.

Echter kan men op ethische gronden genoegzaam argumenteren dat een inreisverbod voor HIV-dragers discriminatoir is. Dergelijk verbod strookt niet met het Europese en door België volledig onderschreven standpunt dat mensen met HIV-AIDS recht hebben op een humane behandeling.

Hoewel de Europese Raad zelf nog geen uitspraken heeft gedaan over het VSA inreisverbod voor Europeanen met HIV, heeft de Europese Unie tijdens de Bijzondere algemene Vergadering van de Verenigde Naties duidelijk laten verstaan dat zij het Amerikaans visumbeleid ten aanzien van HIV-dragers niet goedkeurt.

In de aanloop naar de onderhandelingen over de modernisering en de uitbreiding van het visumontheffingsprogramma van de Verenigde Staten, heeft de heer Jacques Barrot, Europese commissaris bevoegd met Justitie, vrijheid en veiligheid, een schrijven gericht naar de minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff. In dit schrijven informeert de heer Barrot naar de redenen waarom personen besmet met het HIV-virus niet worden toegelaten tot de Verenigde Staten van Amerika en welk nut het verstrekken van deze informatie heeft voor de Amerikaanse autoriteiten.

Ik zal deze aangelegenheid op de voet volgen.