Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-798

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 april 2008

aan de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, toegevoegd aan de Eerste minister

Sociale inspectiediensten - Controle gegevens - Internet

arbeidsinspectie
rechtsregels voor de sociale zekerheid
zwartwerk
internet
internetsite
elektronische handel
Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen
zelfstandig beroep
persoonlijke gegevens

Chronologie

11/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/5/2008)
21/10/2008Antwoord

Vraag nr. 4-798 d.d. 11 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland controleert de belastingsdienst regelmatig de profielpagina’s van mensen naar wie onderzoek gedaan wordt. Volgens de woordvoerder van de Nederlandse Belastingsdienst komt het regelmatig voor dat sites zoals Linkedin.com worden gebruikt tijdens inspecties.

Aldus wordt gekeken naar profielsites naar wat iemand schrijft over zijn werkzaamheden. Aldus worden deze gegevens vergeleken met de aangegeven activiteiten waarvan de fiscus weet heeft.

Naar verluidt wordt er ook naar verkoopsites gekeken om te bepalen of iemand een professionele nevenactiviteit heeft. Dit geldt onder meer voor sites zoals e-Bay.

Deze toepassing kan ook worden aangewend in het kader van sociale fraudebestrijding. Zo zou hier een taak kunnen weggelegd zijn voor de zopas opgerichte de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD).

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In hoeverre kijken de sociale inspectiediensten naar profielsites of andere gegevens van die zich op het internet bevinden? Kan de geachte Staatssecretaris dit uitvoerig bespreken?

2) Vindt hij het een goed idee om bij controles door de sociale inspectiediensten systematisch of sporadisch het internet te raadplegen? Kan hij dit uitvoerig toelichten en aangeven of er hieromtrent richtlijnen zijn opgesteld alsook aangeven of er hieromtrent richtlijnen dienen te worden opgesteld? Zo ja wat zal de inhoud ervan zijn?

3) Kan hij aangeven in hoeverre verkoopsites worden geraadpleegd bij controles door de sociale inspectiediensten om te bepalen of iemand een bijkomend inkomen heeft en/of een bijberoep heeft? Vindt hij niet dat dit de privacy schendt?

4) Kan hij aangeven voor hoeveel dossiers men bij controles door de sociale inspectiediensten in respectievelijk 2006 en 2007 een toetsing van het internet heeft gedaan?

5) Kan hij aangeven in hoeverre de verkoop-websites verplicht kunnen worden om samen te werken met de sociale inspectiediensten hieromtrent?

6) Wordt er reeds op systematische basis samengewerkt met bepaalde verkoop-websites? Zo ja, met de welke en waarin bestaat de samenwerking? Zo neen, acht hij dit opportuun?

Antwoord ontvangen op 21 oktober 2008 :

Als antwoord op uw vraag, heb ik de eer u volgende verduidelijkingen mee te delen.

Het lijkt me allereerst nuttig om te verduidelijken welke de opdrachten zijn van de sociale inspectiediensten. Deze zijn immers sterk verschillend van deze van de fiscale administraties.

Eén van de hoofdopdrachten van de sociale inspectiediensten is de controle op de niet aangegeven arbeid of activiteiten.

Wat betreft de systematische overname, in het domein van de controle van het sociaal recht, van de controlemethodologie gehanteerd bij de fiscale administraties moet er blijk gegeven worden van de nodige omzichtigheid. De methodologie waarnaar u verwijst in uw vraag is er een voorbeeld van. In feite zal een systematisch onderzoek van websites van het type eBay soms een lucratieve bijkomende activiteit kunnen aantonen.

Wanneer dergelijke controle door de fiscale administratie aanleiding geeft tot een fiscale taxatie van “zelfstandige beroepsinkomsten” medegedeeld aan het RSVZ.

Ingevolge deze fiscale taxatie wordt de betrokkene tot het bewijs van het tegendeel vermoed een “zelfstandige beroepsactiviteit” uit te oefenen voor de toepassing van het sociaal statuut der zelfstandigen. De inkomsten vastgesteld door de administratie der Belastingen zullen in aanmerking worden genomen voor de vaststelling van de bijdragen in het sociaal statuut der zelfstandigen.

Ingeval van betwisting mag het arbeidsgerecht het bedrag van de beroepsinkomsten vastgesteld overeenkomstig de wetgeving betreffende de inkomstenbelasting, niet in vraag stellen net zo min als de kwalificatie van de inkomsten op grond waarvan de belasting werd ingekohierd. (in deze zin Cass., 22 oktober 2007, AR nr 06.005.F).

Na deze preciseringen, vindt u hieronder een antwoord op de zes onderdelen van uw vraag.

  1. Ik kan u bevestigen dat de sociale inspectiediensten, in bepaalde gevallen, internetsites raadplegen om zware inbreuken te kunnen achterhalen. Het gaat meer bepaald om inbreuken betreffende mensenhandel en in het bijzonder om de gevallen van de economische uitbuiting.

  2. Wat betreft de raadpleging van andere internetsites, zoals deze van het type eBay, vormt dit een piste die kan aangewend worden door bepaalde openbare instellingen van sociale zekerheid om de onterechte betaling van sociale uitkeringen te vermijden aan personen die lucratieve niet aangegeven activiteiten uitoefenen. Er dient daartoe een risico-analyse te worden uitgevoerd vooraleer richtlijnen kunnen uitgevaardigd worden.

  3. De sociale inspectiediensten beschikken niet over statistieken wat betreft de gebruikte technieken op het gebied van fraudedetectie. Voorzover het gaat om de raadpleging van de gegevens die de betrokkene zelf verspreidt via internet is er geen sprake van de schending van de privacy.

  4. Zoals hierboven vermeld, beschikken de Inspectiediensten over geen cijfergegevens wat betreft dit onderwerp.

  5. De verplichting om samen te werken aan een onderzoek is niet voorzien in de sociale regelgeving.Bij de uitoefening van hun opdracht beschikken de sociale inspectiediensten echter over de mogelijkheid om alle inlichtingen in te winnen die zij nodig achten om zich ervan te vergewissen dat de bepalingen van de wetgevingen waarop zij toezicht uitoefenen werkelijk worden nageleefd.

  1. Vandaag de dag is er geen systematische samenwerking met websites van het type eBay. In de strijd tegen de niet aangegeven arbeid of activiteiten meen ik dat het systematisch samenwerken met bepaalde verkoopsites niet steeds efficiënt is. Gegevens die worden geplaatst op verkoopsites hangen soms samen met aangegeven arbeid of activiteiten. Het risico bestaat dan ook dat de gevonden gegevens niet bruikbaar zullen zijn. Niettemin kunnen deze gegevens wel mede in aanmerking genomen worden als één van de elementen bij de beoordeling van het dossier.