Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-787

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 april 2008

aan de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, toegevoegd aan de Eerste minister

Belastingsdiensten - Gebruik van gegevens - Internet

belasting van natuurlijke personen
inkomstenbelasting
internet
internetsite
fiscale controle
elektronische handel
veiling
BTW
eerbiediging van het privé-leven
persoonlijke gegevens

Chronologie

11/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/5/2008)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-786

Vraag nr. 4-787 d.d. 11 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland controleert de belastingsdienst regelmatig de profielpagina’s van mensen naar wie onderzoek gedaan wordt. Volgens de woordvoerder van de Nederlandse belastingsdienst komt het regelmatig voor dat sites zoals Linkedin.com worden gebruikt tijdens inspecties.

Aldus wordt gekeken naar profielsites naar wat iemand schrijft over zijn werkzaamheden. Aldus worden deze gegevens vergeleken met de aangegeven activiteiten waarvan de fiscus weet heeft.

Naar verluidt wordt er ook naar verkoopsites gekeken om te bepalen of iemand een professionele nevenactiviteit heeft. Dit geldt onder meer voor sites zoals e-Bay.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In hoeverre kijken de Belgische belastingsdiensten naar profielsites of andere gegevens van belastingplichtigen die zich op het internet bevinden? Kan de geachte minister of Staatssecretaris dit uitvoerig bespreken?

2) Vindt hij het een goed idee om bij belastingcontroles inzake de inkomensbelasting systematisch of sporadisch het internet te raadplegen? Kan hij dit uitvoerig toelichten en aangeven of er hieromtrent richtlijnen zijn opgesteld alsook aangeven of er hieromtrent richtlijnen dienen te worden opgesteld? Zo ja wat zal de inhoud ervan zijn?

3) Kan hij aangeven in hoeverre verkoopsites worden geraadpleegd om te bepalen of iemand een bijkomend inkomen heeft en/of een bijberoep heeft? Vindt hij niet dat dit de privacy schendt?

4) Kan hij aangeven voor hoeveel dossiers men in respectievelijk 2006 en 2007 op basis van raadplegingen van verkoopsites op het internet een bijkomende aanslag heeft geheven?

5) Kan hij aangeven voor hoeveel dossiers men in respectievelijk 2006 en 2007 een toetsing van het internet heeft gedaan?

6) Kan hij aangeven in hoeverre de verkoop-websites verplicht kunnen worden om samen te werken met de fiscus hieromtrent?

7) Wordt er reeds op systematische basis samengewerkt met bepaalde verkoop-websites? Zo ja, met de welke en waarin bestaat de samenwerking? Zo neen, acht hij dit opportuun?